Stiri Politice

Vor să introducă în lege niște condiții ticăloase! PNL și PSD atacă din nou societatea civilă (UPDATE)

Vor să introducă în lege niște condiții ticăloase! PNL și PSD atacă din nou societatea civilă (UPDATE)

UPDATE: Legea anti-ONG a fost retrasă de la votul din Senat și retrimisă la comisia juridică

„Legea anti-ONG” a fost retrasă de la votul de miercuri din Senat și retrimisă la comisia juridică pentru o săptămână. „PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative legislative care ar fi periclitat dreptul societății civile să se manifeste în justiție”, afirmă Radu Mihail (USR).

„PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei inițiative legislative care ar fi periclitat dreptul societății civile să se manifeste în justiție. Repet, USR cere PNL să retragă cu totul această propunere din circuitul legislativ”, a spus senatorul USR Radu Mihail.

În ședința de luni a Senatului, USR a depus o cerere similară de retrimitere la comisie, dar a fost respinsă de majoritatea guvernamentală. Termenul de adoptare tacită este 14 martie.

PNL și PSD atacă din nou societatea civilă, anunță președintele USR, Cătălin Drulă, care spune că partidele vor să introducă în lege niște condiții ticăloase.

Ajunge din nou la vot în Senat legea PNL – PSD care blochează ONG-urile să conteste în justiție abuzurile pe care le observă, transmite USR. Cătălin Drulă spune că legea „protejează mafia, în loc să protejeze oamenii cinstiți”.

„Vor să introducă în lege niște condiții ticăloase, prin care să se asigure că nicio asociație nu va mai putea ține piept rechinilor imobiliari, mafiei lemnului, poluatorilor sau autorităților care fac ticăloșii. Sub coaliția lui Ciucă și Ciolacu, nu oamenii cinstiți trebuie apărați, ci mafia. Mafia trebuie pusă la adăpost și nu cumva să fie deranjată de cetățeni”, spune președintele USR, Cătălin Drulă.

Drulă despre PNL și PSD: E clar că e un plan bine pus la punct

Cătălin Drulă amintește că nu este prima lege votată de PSD și PNL care „atacă ONG-urile”.

„Noua lege vizează toate ONG-urile. E clar că e un plan bine pus la punct ca să aibă liniște la furat. USR se va opune și de această dată și va apăra drepturile societății civile”, încheie Cătălin Drulă.

ONG-urile ar putea fi obligate să depună garanții consistente dacă vor să conteste un proiect imobiliar în privința căruia există mari semne de întrebare.

Proiectul de lege care impune restricții organizațiilor neguvernamentale a fost inițiat de senatorii PNL Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș. Inițiatorii proiectului legislativ susțin că vor să limiteze numărul acțiunilor introduse în instanță cu rea credință și care conduc la blocarea unor investiții.

De altfel, legea mai propune ca ONG-urile să nu mai aibă dreptul să dea în judecată un proiect pornit anterior înființării organizației și nici dacă organizația funcționează de mai puțin de mai puțin de 2 ani, potrivit presshub.ro.

Dacă ONG-ul pierde procesul, cei din consiliul director răspund cu averile lor, fără nici o limită, iar dacă o asociație e dizolvată, inițiatorii nu mai ai dreptul să facă alta timp de 5 ani.

To Top