Stiri Politice

V-aţi împrumutat foarte mult! Florin Cîţu, către ministrul Finanţelor: Acestea sunt motivele pentru care pieţele ne pedepsesc

Noua funcție a lui Florin Cîțu! Fostul premier s-ar putea întoarce în Guvern (SURSE)

Fostul premier al României, Florin Cîţu, susţine că ministrul Finanţelor a avut “un curaj nebunesc să vină în faţa românilor”, după ce ar fi avut “cel mai dezastruos mandat din istorie la Ministerul Finanţelor, cu dobânzi de 30 de miliarde de lei pentru un singur an (…) şi cu o sumă de împrumut de 149,4 miliarde de lei, cea mai mare din istorie împrumutată vreodată”.

Senatorul PNL Florin Cîţu consideră că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a avut “cel mai dezastruos mandat din istorie” la conducerea acestui minister şi a atras atenţia că orice taxă plătită, în prezent, de români este una “de solidaritate” din cauza “pierderilor” din sectorul bugetar.

“Orice taxă plătim astăzi este o taxă de solidaritate pentru că susţinem un aparat bugetar neperformant, susţinem pierderi în sectorul bugetar de ani de zile şi sunt companii care îşi bat joc de banii românilor.

Florin Cîțu: dumneavoastră i-aţi îndatorat pe români în dolari la 7%

Întâi să facem curăţenie în aparatul bugetar, să reducem aparatul bugetar şi să avem o performanţă mai bună şi apoi putem să discutăm de alte taxe”, a afirmat Cîţu în plenul Senatului, la dezbaterea “Ora Guvernului”, la care a participat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la invitaţia grupului USR.

“Trebuie să ştiţi că azi nu aţi venit faţa Parlamentului, ci în faţa românilor. Am trei întrebări. Cum de aţi fost de acord şi aţi semnat să avizaţi încă o reducere pentru sectorul agricol, când ştiaţi că în PNRR există o condiţie clară de eliminare a acestor facilităţi?

La rectificarea bugetară, domnule ministru, ştiaţi că dobânzile sunt mari, că v-aţi împrumutat foarte mult şi totuşi aţi crescut deficitul bugetar pe cash, cu încă 3 miliarde şi apoi cu încă 3 miliarde. Aţi ajuns la 6 miliarde în plus, faţă de iniţial. Trebuie să explicaţi românilor de ce dumneavoastră aţi luat decizia de a creşte suma împrumutată când dobânzile erau foarte mari. Şi mai trebuie să explicaţi de ce, în 5 ianuarie 2023, la o zi după ce Ungaria s-a împrumutat de pe piaţa internaţională, la dobânzi mai mari cu 1% decât aceasta.

Ungaria, care avea inflaţie 23%, condiţii economice foarte proaste. Totuşi, dumneavoastră i-aţi îndatorat pe români în dolari la 7%. Puteaţi să anulaţi acea licitaţie. Acestea sunt motivele pentru care pieţele ne pedepsesc”, a mai declarat Cîţu.

To Top