Ungurii ne fac de râs în Europa! S-a aflat ce s-a întâmplat în Parlamentul European, în urmă cu puţin timp. Este vorba despre o lege exprem de importantă. Cei doi europarlamentari UDMR, Lorant Vincze și Iulius Winkler, au votat împotriva unei rezoluții a Parlamentului European.
Această rezoluţie recomandă înființărea unei Agenții Europene de Integritate. Un vot împotrivă a venit și din partea europarlamentarului PNL Marian Jean Marinescu.
Mai mult, europarlamentarii au votat o rezoluție adoptarea unor măsuri de integritate după scandalul de corupție izbucnit în luna decembrie în Parlamentul European. Singurul vot împotrivă din rândul europarlamentarilor români a venit din partea europarlamentarului PNL, Gheorghe Falcă, conofrm g4media.ro.
În ciuda voturilor împotrivă, comisarul european Vera Jurova a anunțat în Parlamentul European că în săptămânile care urmează va demara oficial înființarea unei Agenții Europene de Integritate.
Mai mulți europarlamentari români, între care Dacian Cioloș (REPER), Vlad Gheorghe (USR) și Maria Grapini (PSD), au susținut ideea înființării unui Agenții Europene de Intergritate. Aceştia vor ca viitoarea agenţie să aibă reguli comune pentru toate statele membre, în contextul scandalului de corupție din Parlamentul European.
România are o Agenție Națională de Integritate, care verifică declarațiile de avere și de interese, însă nu în toate statele membre există obligația pentru politicieni de a depune aceste declarații iar modelele diferă de la un stat la altul.
Parlamentul European a decis, pe data de 13 decembrie, să pună capăt mandatului vicepreședintelui Eva Kaili, arestată preventiv într-un dosar de corupție al procuraturii belgiene.
La mijlocul lunii decembrie, Parchetul European, instanţă independentă, în funcţiune din 2021, a cerut ridicarea imunităţii europarlamentarei Eva Kaili, în prezent încarcerată în cadrul anchetei asupra unor suspiciuni de corupţie, precum şi a unei altei eurodeputate elene, Maria Spyraki. Această cerere nu se referea la scandalul Qatargate, ci la ‘suspiciuni de fraudă’ în remunerarea asistenţilor parlamentari.
Autorităţile belgiene au inculpat patru persoane, printre care eurodeputata elenă Eva Kaili şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, sub acuzaţia de primire de bani lichizi şi cadouri din Qatar pentru a influenţa luarea deciziilor Uniunii Europene.
Avocaţii Evei Kaili au repetat că ea nu a fost implicată în niciun act de corupţie şi au reproşat justiţiei belgiene că menţinerea clientei lor în detenţie ”în condiţii dificile” o fac pe aceasta să ”plătească preţul cel mai mare” în acest dosar.
