Stiri Politice

Ungurii au depăşit limita! Ce vor să facă în România. Declaraţii incredibile ale unui parlamentar UDMR

Acuzaţii grave ale ungurilor! Un deputat UDMR aruncă în aer coaliţia: „În România, antimaghiarismul a devenit politică de stat”

Ungurii au depăşit limita! S-a afşat ce vor să facă în România. Declaraţii incredibile ale unui parlamentar UDMR despre aşa zisul ţinut secuiesc. Liderul deputaților UDMR, Csoma Botod, spune că problema arborării steagului secuiesc este una de actualitate pentru uniune.

Declarațiile acestuia vin după două postări ale oficialului maghiar Nemeth Zsolt. Acesta susţine că interdicția folosirii steagului secuiesc de către comunitatea maghiară din România nu este normală.

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botod, spune că arborarea acestui steag o doleanță veche a comunității. „Avem și alte zone care au steaguri regionale, de exemplu Bucovina. Este o veche doleanță. Această problemă nu s-a rezolvat de-a lungul anilor. Nu cred că prin această doleanță secuii ar avea ceva sau s-ar îndrepta împotriva românilor sau, dacă s-ar folosi acel steag, ar dăuna României”, susține Csoma Botond, conform europalibera.org.

„Eu cred într-un principiu vechi: libertatea se întinde până acolo încât să nu afectezi libertatea celorlalți. În consecință, nu cred că utilizarea acestui steag ar afecta libertatea românilor sau ar dăuna statului român”, mai spune deputatul care a vorbit şi despre reacţia Ministerului român de Externe. „Eu cred că ar trebui să găsim o rezolvare și să nu ne încrâncenăm în anumite stereotipii sau prejudecăți care țin de trecut. Eu cred că ar trebui să avem o abordare rațională și să găsim o soluție la această problemă”, spune Csoma Botond.

Reprezentantul UDMR crede că se pot găsi soluții pentru reglementarea problemei. „Problema e una de actualitate. Eu aș propune ca, dacă la nivelul unei comunități, se conturează o comunitate regională, acea identitate să poată fi exprimată și în public. Nu intru în detalii tehnice. Putem găsi și detaliile tehnice necesare rezolvării acestei probleme”, a spus Botond.

Scandalul a pornit din cauza președintelui Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Nemeth. Este a doua postare a oficialului maghiar pe această temă. După prima, Bogdan Aurescu l-a convocat la MAE pe ambasadorul Ungariei la București.

Ungurii au depăşit limita!

“1. Steagul secuiesc este persecutat în România de 10 ani încoace, deși instanța de la Strasbourg a condamnat această practică.

2. Din cauza postării mele pe Facebook, ministrul român de externe Aurescu l-a chemat astăzi pe ambasadorul Ungariei și a declarat că nu există Ținutul Secuiesc în România, deci nu poate avea un simbol.

3. Drepturile de naționalitate ale secuilor au fost garantate de România puterilor învingătoare prin tratatul minorității din 1919 și prin tratatele de pace care au pus capăt războaielor.

4. Domnul Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, m-a făcut să mă întreb când intenționează România să-și onoreze datoria veche de 100 de ani și hotărârea instanței de la Strasbourg.

5. Ungaria susține drepturile secuilor, inclusiv utilizarea liberă a simbolurilor acestora peste tot, inclusiv în instituțiile publice și spațiile publice”, a scris oficialul maghiar pe rețeaua de social media.

Luni, Zsolt Nemeth a scris tot pe acest subiect pe Facebook. „Steagul secuiesc va fi arborat pe fațadele instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea lui nerestricționată în toată România! Hai secuieni! Du-te Transilvania!”, a spus maghiarul.

To Top