Stiri Politice

Ungurii ameninţă coaliţia! PSD şi PNL, la mâna UDMR. Kelemen Hunor a spus clar

Va fi scos partidul UDMR de la guvernare? Alina Gorghiu a dat un răspuns fără precedent

Ungurii ameninţă coaliţia! PSD şi PNL, la mâna UDMR. Kelemen Hunor a spus clar. Formaţiunea sa politică ar vota o moiune de cenzură dacă cele două partide ar vrea să se schimbe sistemul electoral. Hunor nu vrea să audă de alegeri locale în două tururi de scrutin.

Ungurii au trecut la ameninţări la adresa PSD şi PNL. Totul se întâmplă chiar înaintea rotativei guvernamentale. UDMR nici nu vrea să audă de alegeri locale în două tururi de scrutin.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, reiterează poziţia sa privind alegerea primarilor într-un singur tur, afirmând că “nu este mai puţin democratică decât alegerea în două tururi” şi precizând că Uniunea ar putea “repeta” susţinerea unei moţiuni de cenzură dacă s-ar propune alegeri în două tururi, cum a făcut-o în cazul Guvernului Ludovic Orban.

Ungurii ameninţă coaliţia!

“Înainte de alegerile locale, Guvernul de atunci a încercat să readucă alegerea primarilor în două tururi. Am reuşit să împiedicăm acest lucru într-un singur mod: am iniţiat o moţiune de cenzură şi am răsturnat primul Guvern condus de prim-ministrul Ludovic Orban. Dacă ar fi nevoie, am putea repeta asta şi azi. Susţin şi astăzi ceea ce am spus atunci: alegerea primarilor într-un singur tur nu este mai puţin democratică decât alegerea în două tururi”, a declarat, sâmbătă, Kelemen Hunor, într-un discurs ţinut la Congresul UDMR.

El a adăugat că alegerea într-un tur are “un mare avantaj”. “La alegerile într-un singur tur de scrutin, cetăţenii votează întotdeauna pentru cineva, şi nu împotriva cuiva, aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor la alegerile în două tururi”, consideră Kelemen Hunor.

Dacă ar fi două tururi de scrutin la alegerile locale, ungurii riscă să piardă mai multe primării importante. În turul al doilea, primarii de la UDMR ar avea probleme în a mai crea o majoritate care să îi menţină în funcţii.

To Top