Stiri Politice

Ungaria agită apele! PNL: Încearcă să inventeze teme de scandal legate de România

Ungaria agită apele! PNL: Încearcă să inventeze teme de scandal legate de România

Ungaria agită apele!  „Din când în când, câte un oficial de la Budapesta mai agită apele, după un manual rusesc de la Kremlin”, afirmă deputatul PNL Ionuț Stroe după comentariile unui oficial de la Budapesta referitoare la o „pretinsă îngrădire” a dreptului arborării drapelului „așa-zisului Ținut secuiesc”.

„Din când în când, câte un oficial de la Budapesta mai agită apele, după un manual rusesc de la Kremlin. După declarațiile controversate ale premierului Orban făcute în Transilvania astă vară, un alt reprezentant al statului maghiar încearcă să inventeze teme de scandal legate de România.

Manualul folosit e același: reinterpretarea istoriei, inventarea de teritorii și conflicte imaginare, toate care fac parte din bagajul extremismului. Textele par scrise de un propagandist de la est, nu de un lider al unui stat european din secolul 21.

Comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Nemeth, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului <ținut secuiesc> sunt inacceptabile. E o temă inventată și potrivită unor agitatori”, arată Ionuț Stroe.

Ambasadorul Ungariei la București a fost deja convocat la MAE

Purtătorul de cuvânt al PNL amintește că ambasadorul Ungariei la București a fost deja convocat la MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, pentru a i se comunica poziția părții române.

„Toate cele 20 de minorități naționale au dreptul de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice. Dar nu există nicio unitate administrativ-teritorială în România cu denumirea de <ținut secuiesc>, care să poată să aibă propriile însemne oficiale specifice. Cei care încearcă să sugereze altceva depășesc limitele responsabilității și ale bunei cooperări dintre cele două state vecine, parteneri strategici și membri UE și NATO”, încheie Stroe.

Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate luni pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc.

To Top