Stiri Politice

Un stat tembel poate să omoare inovația! Claudiu Năsui: Automatizarea nu duce la șomaj

Claudiu Năsui, despre taxa de solidaritate: Să crești taxele înainte de o recesiune e o crimă

Un stat tembel poate să omoare inovația, a declarat vicepreședintele USR, Claudiu Năsui legat de scandalul taxării caselor de marcat.

Automatizarea nu duce la șomaj, spune la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui, pe fondul polemicilor privind înlocuirea caselor clasice din marile magazine cu unele de tip self-pay, unde clienții își scanează singuri produsele.

”Întrebarea e dacă suntem și noi în trenul înspre dezvoltare sau dacă vrem să rămânem în urmă, taxând de exemplu casele de marcat și automatizarea și încercând să rămânem blocați în trecut”, afirmă fostul ministru al Economiei, care comentează o propunere a PSD.

Claudiu Năsui: Problema României este că forța de muncă a devenit prea scumpă

În opinia lui Claudiu Năsui, ”casele acestea self-pay și automatizate nu sunt noi, sunt deja de mult timp și nu doar magazinele acestea de retail le folosesc, ci și fast-food-urile și le-am tot văzut. De ce apar ele, de ce se automatizează, de ce se întâmplă lucrurile acestea și nu doar în România, dar în România din niște motive imputabile clasei politice? Pentru că forța de muncă devine prea scumpă.

Cu cât devine mai scumpă forța de muncă, cu atât antreprenorii vor deveni mai rentabili și vor căuta să automatizeze sau să reducă din forța de muncă, tocmai pentru că e prea scumpă și e nevoie de ea în alte locuri. Automatizarea nu duce la șomaj, iarăși o dezbatere de câteva secole, tehnologia nu duce la șomaj, tehnologia tocmai permite oamenilor să facă fie mai mult, să aibă productivitate mai mare, fie să se ocupe de alte lucruri de care mașinăriile nu se pot ocupa sau care nu pot fi automatizate ușor și ieftin.

Asta se întâmplă și în România. Problema României este că forța de muncă a devenit prea scumpă din cauza statului și de aia spuneam că sunt motive imputabile clasei politice. De ce? Pentru că avem cele mai mari taxe pe salariile mici din absolut toată UE”.

To Top