Stiri Politice

Un fost parlamentar PSD a scăpat de acuzații. Faptele s-au precris

Vești bune pentru mamele care au copii mai mici de 5 ani. Legea pe care a propus-o PNL în Parlament

Victorie în justiție. Dosarul unui fost deputat PSD acuzat de fals în declaraţii, închis ca urmare a prescrierii faptelor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului deputat PSD Marian Ghiveciu, acuzat de fals în declaraţii, după ce faptele pentru care acesta a fost trimis în judecată s-au prescris.

Judecătorii susţin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale adoptată în mai 2022.

“În baza art.396 alin.(1) şi (6) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f C.pr.pen., art. 154 alin. 1 lit. d C.pr.pen. şi art. 5 C.pen., cu referire la art.155 alin. 1 C.pen. interpretat prin deciziile nr.297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi Decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ghiveciu Marian pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia instanţei.

Fost deputat PSD în două mandate

Marian Ghiveciu a fost deputat PSD de Buzău în două mandate (2008 – octombrie 2015), învingându-l la alegerile din 2008 pe actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

În decembrie 2020, el a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.

Procurorii susţineau că Marian Ghiveciu a depus în calitate de deputat, cu intenţie, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, declaraţii de avere şi declaraţii de interese care nu corespundeau adevărului.

În ultima declaraţie de avere din 2015, disponibilă pe site-ul ANI, Ghiveciu menţiona că deţine în proprietate un teren intravilan de 1.800 mp, situat în localitatea Pogoanele, judeţul Buzău; un teren agricol de 5,3 hectare în judeţul Buzău; două apartamente în Buzău şi unul în Sinaia; o casă de 80 mp în comuna Pogoanele şi o casă de vacanţă în Predeal, cu suprafaţa de 220 mp.

Într-un proces separat, Marian Ghiveciu a fost condamnat definitiv în februarie 2016 de Instanţa supremă la trei ani închisoare cu suspendare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedări nelegale de terenuri în comuna Merei – judeţul Buzău, prejudiciul în acest caz fiind de aproape un milion de euro.

To Top