Stiri Politice

Strigător la cer! Lege cu dedicaţie pentru Klaus Iohannis. Ce a putut să facă ministrul Educaţiei

Klaus Iohannis, făcut praf în direct! Acuzaţii fără precedent la adresa preşedintelui. Nu mai are nicio şansă
Klaus Iohannis, Sursa foto Administratia Prezidentiala

Strigător la cer! Lege cu dedicaţie pentru Klaus Iohannis. S-a aflat ce a putut să facă ministrul Educaţiei pentru actualul şef al statului. Iohannis îşi va termina aventura la Palatul Cotroceni la finalul anului viitor, la sfârşitul celui de-al doilea mandat.

Klaus Iohannis continuă să ţină un post de profesor blocat în Sibiu. Asta se întâmplă din 2014, de când a devenit primar. Acum, vrea să o facă prin lege.

Președintele României, demnitate ocupată în acest moment de Klaus Iohannis, apare în proiectul legii educației, publicat de Ligia Deca. Fostul consilier de stat la Cotroceni a făcut o lege cu dedicaţie pentru actualul şef al statului. . Proiectul îl include și pe președintele României în lista demnitarilor sau a celor care ocupă funcții de specialitate în diverse instituții.

Aceştia își pot păstra un post de profesor titular, pe perioada exercitării mandatului/funcției. În proiectul precedent, cel pus în dezbatere de Sorin Cîmpeanu, Președintele României nu apărea menționat. La fel, în actuala lege a Educației, nr 1/2011, numele funcției „Președintele României” nu există.

Din 2014, de când a fost ales Președintele României, Klaus Iohannis ține rezervat un post de profesor titular de fizică, la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal”, de pe care s-a suspendat încă din 1997, când a devenit primar al Sibiului. În actuala Lege a Educației nu există prevederea care să îi permită Președintelui României să țină acest post rezervat. Aceasta apare însă în proiectul scris de Ligia Deca., conform edupedu.ro.

„Art. 179 (1) Președintele României, persoanele alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcții de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administrației Prezidențiale, al Guvernului și în Ministerul Educației, precum și cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului, care au calitatea de cadre didactice titulare, angajate cu contract pe perioadă nedeterminată, au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții.

Lege cu dedicaţie pentru Klaus Iohannis

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, care îndeplinesc funcția de prefect, subprefect, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, primar, viceprimar, precum și cadrelor didactice trecute în funcții de conducere, de îndrumare și control în sistemul de învățământ, de cultură, de tineret și sport, în funcții de conducere, de îndrumare și control în birourile județene ale ARACIIP. De aceleași drepturi beneficiază și cadrele didactice numite ca personal de conducere sau în funcții de specialitate numite la CNFDCD și în structurile județene ale acestuia, la comisiile și agențiile din subordinea Administrației Prezidențiale, a Parlamentului, a Guvernului sau a Ministerului Educației, după caz”.

Ce prevede actuala Lege a Educației Naționale:

„Articolul 255 (1) Cadrele didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcții de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administrației Prezidențiale, al Guvernului și în Ministerul Educației și Cercetării, precum și cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcții”.

În actuala lege este vorba despre cadre titulare care îndeplinesc funcții de specialitate la nivelul Administrației Prezidențiale, Președintele României nefiind menționat. În proiectul pus în dezbatere în iulie anul trecut, de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, acest articol în forma cu Președintele României inclus nu exista.

Într-o anchetă recentă, Recorder.ro semnala rezervarea postului de la Sibiu de 25 de ani, a președintelui Iohannis. După ce au solicitat la Administrația Prezidențială un răspuns, acesta a fost scurt: rezervarea catedrei de către Președintele României este conformă cu prevederile legale”. La momentul respectiv, în august 2022, Ligia Deca era încă consilier de stat la Administrația Prezidențială.

Ligia Deca se apără şi spune că nu s-a schimbat nimic în viitoarea lege, conform digi24.ro. “Este o prevedere legală care a existat și până acum în Legea Învățământului, care prevede că un demnitar se poate suspenda și i se rezervă postul, odată ce a trecut examenul de titularizare. Nu este nimic ciudat sau diferit față de ultimul deceniu”.

To Top