Stiri Politice

Situația e foarte gravă! Un fost ministru spune adevărul despre gaura de 20 de miliarde: Nu s-a întâmplat niciodată o situație așa de alarmantă

Start la pomenile electorale! Românii care primesc deja 3.000 de lei de la stat

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a declarat luni, pentru B1 TV, că Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vorbește despre posibile reduceri de salarii sau de personal în aparatul de stat deoarece e conștient de solicitarea Comisiei Europene și angajamentul nostru din PNRR de a fi reformat sistemul public de salarizare.

Cât despre gaura de 20 de miliarde de lei din bugetul statului, Ialomițianu a spus că situația e foarte gravă, iar guvernanții trebuie să vină cu decizii rapide și serioase. Din păcate, a constatat acesta, PSD și PNL sunt mai preocupate de imaginea lor decât de starea finanțelor țării.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

„Dl Boloș are în spate PNRR-ul, unde Comisia Europeană ne-a spus că trebuie să reformăm și sistemul de salarizare, și sistemul de pensii. Să ne aducem aminte că, în 2008, Comisia spunea și de sistemul de salarizare, și de cel de pensii că sunt nesustenabile, iar în 2020 am văzut că am sărit la un deficit de 10% fără să ajutăm mediul economic, că au scăzut veniturile și cheltuielile permanente au rămas sus.

Cei de la coaliție nu conștientizează, fiecare-și apără imaginea

Comisia se uită la cheltuieli permanente, cele cu salarii și asistența socială. Degeaba vine Guvernul și spune ”mai tăiem o cheltuială de acolo, cu energia, de la utilități”. Nu! Comisia se uită la cheltuielile permanente, că ele în moment de criză rămân sus”, a declarat fostul ministru.

Vicepreședintele PMP a mai spus că dacă Guvernul PSD – PNL – UDMR nu ia decizii serioase și rapide, în mai anul acesta vom fi într-o situație chiar mai gravă decât am fost în 2010. Din păcate, a remarcat Ialomițianu, partidele de la guvernare sunt mai preocupate de imaginea lor.

„Ministrul de Finanțe (Adrian Câciu de la PSD – n.r.) trebuia să ne spună de ce avem un gol de 20 de miliarde. Ce s-a întâmplat în două luni? E fără precedent în istoria de după ’89, nu s-a întâmplat niciodată o situație așa de alarmantă. În 2010 era prin mai o situație de genul ăsta…

Trebuie să ia niște măsuri, că vedem pe primele două luni un deficit de 17 miliarde de lei. Numai la cheltuieli cu dobânzile avem 7 miliarde. În 2010 am avut 8 miliarde dobânzile. Dobânzile sunt în creștere. Ei spun că vor tăia de la bunuri și servicii. Păi au 3 miliarde în plus în 2023 față de 2022, iar pe primele două luni au depășit cheltuielile cu bunurile și serviciile cu 2 miliarde față de anul trecut. Nu se vor încadra.

În Parlament, când s-a discutat bugetul, a fost foarte greu să-l închidă, foarte mulți miniștri au spus că nu au bani suficienți să-și desfășoare activitatea și la rectificare vor cere bani. Va fi foarte greu…

Nu știu ce vor decide, dar sunt într-o situație foarte gravă. Cei de la coaliție nu conștientizează, fiecare-și apără imaginea: unul spune că nu se taie salariile, altul că nu se reduc pensiile. Dar eu spun că dacă nu se iau măsuri să sprijinim mediul de afaceri și economia, s-ar putea în mai să fie o situație mult mai gravă decât în 2010”, a mai declarat fostul ministru Gheorghe Ialomițianu, pentru B1 TV.

To Top