Stiri Politice

Singura câștigătoare în cazul Bâstroe e Rusia! Eugen Tomac: Suntem o țară mare cu politicieni foarte mici

Singura câștigătoare în cazul Bâstroe e Rusia! Eugen Tomac: Suntem o țară mare cu politicieni foarte mici

Singura câștigătoare în cazul Bâstroe e Rusia, spune europarlamentarul PMP Eugen Tomac, care adaugă faptul că suntem o țară mare cu politicieni foarte mici.

Președintele Klaus Iohannis putea închide subiectul Bâstroe în doar câteva ore, prin discuții directe cu Volodimir Zelenski, declară la RFI eurodeputatul PMP Eugen Tomac. El reproșează liderilor politici de la București care au avut reacții inflamate pe acest subiect că fac jocul Rusiei.

Relațiile româno-ucrainene s-au tensionat, pe fondul polemicilor legate de Canalul Bâstroe. Lideri politici de la București acuză Kievul că face lucrări de adâncire a Canalului, punând astfel în pericol ecosistemul Deltei Dunării. De partea lor, oficialii ucraineni susțin că nu au încălcat nici un acord și se declară gata să-i arate României activitatea desfășurată. Președintele Klaus Iohannis spune că înainte să țină discursuri inflamate, politicienii români să lase experții să vadă ce este acolo.

Eugen Tomac: Rusia își dorește ca Ucraina să aibă relații tensionate cu cât mai mulți vecini

„Suntem o țară mare cu politicieni foarte mici. Este singurul lucru pe care mai trebuia să-l facem, după tot felul de capcane care au fost aruncate în spațiul public. Acum o lună de zile, toată lumea era preocupată de situația minorității românești din Ucraina, în condițiile în care atât autoritățile române, cât și cele ucrainene, cu bună știință, au neglijat acest subiect timp de 30 de ani.

Evident că singurul câștigător din această dispută publică ce poate fi tranșată într-o manieră mult mai civilizată, cu atât mai mult cu cât poate oricând președintele Iohannis discuta cu Zelenski orice subiect ce ține de relația bilaterală și mă mir că nu s-a întâmplat acest lucru până acum, pentru a clarifica orice aspect care evident cu interes vădit poate inflama opinia publică din România, deși nu am văzut pe nimeni în spațiul public revoltat de faptul că în Delta Dunării, în România, putem găsi zone puternic poluate, unde nu există nici un fel de măsuri pentru protecția mediului.

Singurul câștigător din această dispută publică este evident Rusia. Rusia își dorește ca Ucraina să aibă relații tensionate cu cât mai mulți vecini. Cine nu înțelege acest element fundamental înseamnă că pur și simplu, cu voie sau fără, face un joc extrem de periculos”, spune liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

El consideră că „această chestiune putea fi tranșată pe relație bilaterală directă și evident că președintele, coordonatorul politicii externe, putea gestiona foarte eficient în doar câteva ore această chestiune, care trebuia închisă imediat”.

„Evident, dacă partea ucraineană încalcă norme și reglementări europene și internaționale, are obligația să sisteze imediat lucrările. Or atât timp cât există această dispută publică, evident că ea nu servește nici României, nici Ucrainei și obligația inclusiv a Comisiei Europene este de a acționa imediat și a limpezi lucrurile”

To Top