Stiri Politice

Se taie pensiile speciale?! Ministrul Muncii a spus clar. Anunţ după ce a fost ameninţat cu demiterea de către Marcel Ciolacu

Start la pomenile electorale! Românii care primesc deja 3.000 de lei de la stat

Se taie pensiile speciale?! Ministrul Muncii a spus clar. Anunţ după ce a fost ameninţat cu demiterea de către Marcel Ciolacu. România riscă să rateze 3 miliarde de euro din PNRR dacă pensiile speciale nu se vir tăia. Totuşi, Marius Budăi spune că nu se va întâmpla acest lucru.

Pensiile speciale se modifică obligatoriu în acest an, altfel România riscă să piardă 3 miliarde de euro din PNRR. Marius Budăi spune că este exclus acest lucru.

Totuşi, Budăi susţine că pensiile militare nu sunt speciale, deşi acest lucru este evident. Pensiile uriaşe pe care le încadrează cadrele militare în rezervă nu se bazează pe contributivitate.

„În decembrie 2021 am aprobat un memorandum în Guvern în care s-a format un prim grup de lucru unde nu erau miniștrii de resort care au în coordonare pensiile militare, pentru că, în concepția noastră pensiile militare nu erau acolo. Însă, din cauză că într-un mod ”profesionist” a fost trecut în PNRR expresia inexistentă juridic în România de „pensii speciale”, Comisia Europeană a interpretat că toate pensiile care nu sunt strict de contributivitate se încadrează aici. Practic, pe baza acelui memorandum, va fi completat acel grup cu miniștrii care au în coordonare pensiile militare și de ordine publică și care trebuie să vină cu aportul lor la această reformă.

Eu am spus tot timpul că a fost trecut eronat în dreptul Ministerului Muncii acest jalon deoarece Ministerul Muncii nu are specialiștii necesari să facă reforma în apărare și ordine publică, în justiție, diplomați, navigatori sau aviatori.

Se taie pensiile speciale?!

Dar ne-am ocupat în acest an, conștienți că trebuie să rezolvăm această problemă, și s-a lucrat pe baza unui raport preliminar al Comisiei Europene. S-a prezentat proiectul de act normativ, eu personal l-am prezentat într-un video call cu Banca Mondială, am prezentat Comisiei Europene acest proiect înainte de a fi trecut prin Guvern și depus în Parlament. A venit acest raport final al Băncii Mondiale și trebuie să discutăm în sinteză, trebuie să-l analizăm foarte amănunțit așa încât la discuțiile cu Comisia să fie luată decizia finală. Eu am învățat din această implementare a PNRR până acum că e mai bine să discuți cu Comisia Europeană înainte de a aproba un proiect, așa încât să ai acordul și toate principiile stabilite așa încât să nu ai probleme ulterior”, a declarat Marius Budăi, în direct pe B1TV.

Întrebat când va fi gata reforma pensiilor speciale, ministrul Marius Budăi a răspuns într-un mod politic. „Aici mulți colegi care fac mult zgomot, dar au zero soluții, și mă refer aici la colegii din USR care atunci când au fost la guvernare n-au avut nicio soluție cum să rezolve această problemă… să stea liniștiți, o să rezolvăm noi. Ei au indus în spațiul public precum că această reformă e aferentă cererii 2 de plată din PNRR. E total eronat, această reformă e aferentă cererii 3 de plată și până la depunerea acestei cereri cu siguranță legeav a fi adoptată de Parlament”, a spus Budăi.

Budăi mai susţine că pensiile militare nu se vor tăia pentru că susţine el nu ar fi speciale. Acestea „nu mai pot fi reduse că nu mai e de unde, dar se pot discuta cu Ministerul de Finanțe, condus de Adrian Câciu tot de la PSD, scenarii pentru o eventuală impozitare a părții neconstributive din pensiile militare”, a mai declarat ministrul Muncii.

To Top