Stiri Politice

Se rupe PNL?! Dezvăluiri uluitoare din interior. Cum pierde Klaus Iohannis controlul asupra liberalilor

BREAKING NEWS: Vasile Dîncu, lovitură uriașă pentru Klaus Iohannis! "Constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute"

Se rupe PNL?! Dezvăluiri uluitoare din interior. S-a aflat cum pierde Klaus Iohannis controlul asupra liberalilor. Totul se întâmplă în urma scandalului dintre Rareş Bogdan şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Şeful statului îşi va termina al doilea mandat de preşedinte la finalul anului viitor.

PNL se rupe de Klaus Iohannis. În plin scandal, tabăra lui Rareş Bogdan pare să se rupă de apropiaţii preşedintelui. Aurescu, în schimb, rămâne un favorit al şefului statului.

Klaus Iohannis îşi pierde puterea în PNL. Cel puţin asta susţine editorialistul Ştefan Vlaston, conform adevarul.ro. “Trebuia să vină şi momentul acesta. Klaus Iohannis îşi încheie mandatul în 2024, iar PNL vrea să funcţioneze ca partid parlamentar încă mulţi ani în viitor. Rareş Bogdan nu a vorbit de capul lui.

Totul a fost orchestrat de o grupare din PNL, pe care o intuim după declaraţiile care au însoţit scandalul. Cum nu putea fi atacat direct Klaus Iohannis (posibil să vină şi acest moment), gruparea l-a ales drept ţintă pe omul lui Iohannis, Bogdan Aurescu, care şi ocupă un post de ministru ce revenea de drept PNL.

Apropierea rocadei din luna mai, posibil însoţită de schimbări de miniştri, pune pe tapet legătura dintre Iohannis şi PNL. Mai este profitabil pentru PNL să rămână „sluga” lui Iohannis? La acestă întrebare trebuie să răspundă PNL până în mai, indiferent de poziţia lui Ciucă faţă de Iohannis”, spune Vlaston, conform sursei citate.

Editorialistul nu se opreşte aici. Continuă seria dezvăluirilor. “Ionuţ Stroie îl contrazice pe Rareş Bogdan, spunând că a fost decizia PNL să numească la Externe un nemembru PNL. Şi că „Statul” n-a avut niciun amestec în această numire. Deşi Aurescu venea din poziţia de consilier al preşedintelui Iohannis, ca şi Ligia Deca, mai de curând. Cine vrea să creadă, crede. Cine nu, nu crede.

Vedem poziţii diferite ale unor lideri la vârf din conducerea PNL, şi probabil nu sunt singurele. Alţi lideri, deşi de acord cu colegii lor, încă nu-şi exprimă public poziţiile referitoare la scandalul în curs din PNL.

Cert este că ţinta nu este neapărat Aurescu, ci preşedintele Iohannis, responsabil de politică externă, şi care menţinându-l pe Aurescu la Externe îi girează activitatea şi o consideră corectă. Iar PNL să tacă din gură şi să spună ce zice preşedintele, nu altceva!

Cum spuneam, mulţi lideri ai PNL cer desprinderea de directivele şi direcţiile primite de la Cotroceni, mai ales că politica promovată de preşedinte se soldează cu eşecuri: intrarea în Schengen, visa Waiver, prestaţia PSD în coaliţia de guvernare, Legile Educaţiei şi multe altele.

În plan electoral, PNL trebuie să pregătească candidatul la prezidenţiale, iar premierul Ciucă ar prezenta un eşec major, pentru că nu are stofă de prezidenţiabil. De altfel, Ciucă abia aşteaptă să demisioneze şi să se întoarcă la meseria de militar, singura pe care o cunoaşte bine.

Apropierea rocadei premierilor din luna mai încinge şi mai mult spiritele. PSD nu vrea respectarea Acordului Coaliţiei, PNL şi UDMR doresc respectarea acestui acord, care ar aduce PNL două ministere extrem de importante: ministerul Finanţelor Publice şi ministerul Transporturilor. Başca poziţia de Secretar General al Guvernului.

Toate aceste considerente au dus la atacul lui Rareş Bogdan la preşedintele Iohannis, prin „proxy”, Bogdan Aurescu.

Din câte ştim în istoria PNL, gruparea anti-Iohannis nu se va da bătută. Există deja „aripa” anti-Iohannis (tradiţia „aripilor”), care va prinde contur şi nu se ştie unde se va opri. Să sperăm că nu se va rupe de PNL, deşi tradiţia nu exclude acest lucru. În luna mai, când vor fi necesare voturi în conducerea PNL, vom vedea încotro o ia partidul. Dacă ne uităm la scorurile din sondaje, PNL nu merge pe un drum bun. Deficitele bugetare, datoria publică făcută pe împrumuturi extrem de costisitoare, inflaţia, contextul extern politic, economic şi militar îşi vor spune cuvântul în opţiunile alegătorilor.

Grav ar fi ca PNL să plătească oalele sparte de PSD în politicile publice ale Coaliţiei”, mai spus Vlaston.

To Top