Stiri Politice

Se rupe coaliţia PSD-PNL?! S-a aflat adevărul despre rotativă. Scandal intern la liberali

Se rupe coaliţia PSD-PNL?! S-a aflat adevărul despre rotativă. Scandal intern la liberali

Se rupe coaliţia PSD-PNL?! S-a aflat adevărul despre rotativă. Scandal intern la liberali. Nicolae Ciucă ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de premier, iar Marcel Ciolacu să ajungă şef la Palatul Victoria pe 25 mai. Totuşi, unii liberali nu sunt de acord.

PNL şi PSD, la nivel de conducere, ar vrea chiar să candideze împreună la alegerile din 2024. Totuşi, sunt unii liberali care nu îşi mai doresc alianţa cu cei de la PSD. Deşi Nicolae Ciucă este dispus să demisioneze, voci din partid vor să-l oprească.

Cel puţin asta susţine editorialistul Ştefan Vlaston, într-o opinie, conform adevarul.ro. “Încă nu e clar cine va conduce guvernul începând cu luna mai. Ciucă este decis să demisioneze, pentru că aşa scrie în Acordul de Coaliţie, şi pentru că s-a săturat de o funcţie pentru care nu are niciun fel de chemare sau abilităţile necesare. A aceptat-o doar la insistenţele președintelui Iohannis.

În PNL creşte opoziţia faţă de varianta Ciolacu premier, şi faţă de o guvernare alături de PSD. Exclude posibilitatea de a nu fi desemnat premier în luna mai de către preşedintele Iohannis. Stabileşte deja viitoarele linii directoare ale politicii româneşti. El va ajunge preşedinte în 2024, susţinut şi de PNL, în tandem cu Ciucă premier.

Ciolacu spune că varianta cea mai bună pentru România este o coaliție între PSD și PNL. El vede această colaborare și după 2024 și dă de înțeles că pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi bine să existe o alianță politică pentru alegerile de anul viitor.

După luna mai îl trimite pe Ciucă preşedintele Senatului, pentru că acesta nu va ocupa un post de ministru, pe Grindeanu în locul lui ca preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ciolacu a stabilit deja că este necesar un minister al Afacerilor Europene, şi că sunt prea multe ministere.

Este exemplul clasic al adevărului: când nu ai pregătirea filosofică necesară, puterea îţi ia minţile. Studiile lui Ciolacu au fost făcute la o facultate privată, neacreditata, cu licenţă susţinută la 9 ani după absolvire, ceea ce o face nulă. Legea spune că trebuie susţinută în maximum doi ani de la absolvire. De unde, atunci, pregătire filosofică la Ciolacu?

Ciolacu nu dă doi bani pe preşedintele Iohannis, dar vrea ca acesta să-l desemneze premier. A declarat că nu are un parteneriat cu Iohannis, dar îi contestă mandatele.

Problema esenţială pentru preşedintele Iohannis este că Ciolacu nu-i împărtăşeşte opiniile şi soluţiile în materie de politică externă. S-a văzut asta şi în vizita sa la Chişinău, când a evitat să se întâlnească cu Maia Sandu, din poziţiile faţă de refuzul Austriei în acceptarea României în Schengen şi faţă de canalul Bâstroe.

În calitatea de premier, Ciolacu nu poate colabora cu preşedintele Iohannis în problemele de politică externă şi securitate naţională, exact în perioada în care crizele externe solicită României o poziţie fermă şi precisă. Nu cred că preşedintele poate trece peste acest inconvenient major.

Întârzierea banilor din PNRR este încă o piedică la accederea lui Ciolacu în funcţia de premier”, spune Vlaston, conform sursei citate.

Se rupe coaliţia PSD-PNL?!

“După atacul lui Rareş Bogdan la ministrul Bogdan Aurescu, considerat omul lui Iohannis, şi replica acestuia care l-a comparat pe prim-vicepresedintele PNL cu Sputnik, mai mult lideri liberali s-au declarat oripilaţi de declaraţia lui Aurescu.

Nicolae Ciucă, actualul preşedinte al PNL şi omul prin care Iohannis dictează politica PNL, are şi el o vulnerabilitate mare: acuzaţia de plagiat. Până acum cercetarea oficială acuzaţiei a fost blocată în justiţie, dar odată plecat din funcţia de premier această blocare nu mai are motiv să continue. În consecinţă, şefii PNL nu mai au motiv să asculte de directivele lui Iohnnis transmise prin gura lui Ciucă.

Cea mai categorica opoziţie a exprimat-o Robert Sighiartău, vicepreședintele PNL. Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu nu este nici el de acord ca PNL să-l susțină pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, la alegerile prezidențiale din 2024, el spunând, într-o reacție pentru Digi24.ro, că „PNL trebuie să aibă candidat propriu”.

Secretarul General al PNL, Lucian Bode, este şi el împotriva lui Iohannis, deşi nu spune public acest lucru. Poziţia este generată de cererea preşedintelui de a-şi lămuri suspiciunea de plagiat până la rocada din mai.

O alianţă electorală PSD-PNL ar înstrăina dramatic alegătorii fideli ai PNL, care s-ar îndrepta spre USR şi alte partide dreapta. Momentul adevărului este în luna mai, pentru toţi actorii politici importanţi, de la preşedintele Iohannis la şefii de partide şi la echipele de conducere ale acestora. Presupun că se caută soluții încă de pe acuma, pentru a nu fi luați cu toții pe nepregătite în luna mai”, mai spune Vlaston.

To Top