Stiri Politice

Se întâmplă în Transilvania: Discriminare pe criterii etnice a românilor

Se întâmplă în Transilvania: Discriminare pe criterii etnice a românilor

Pare de greu de grezut, dar Înalta Curte a decis definitiv: Fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc a discriminat români pe criterii etnice.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri, 3 februarie a.c., recursurile formulate de primarul orașului Cristuru Secuiesc și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva sentinței Curții de Apel București care a constatat faptul că fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor, scrie Dan Tănasă.

Curtea de Apel București a admis în data de 10 noiembrie 2020 acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și a anulat o decizie CNCD favorabilă fostului primar UDMR din Cristuru Secuiesc.

Primarul Rafai Emil a discriminat români pe criterii etnice

În martie 2019, ADEC a sesizat CNCD cu privire la conținutul discriminatoriu la adresa cetățenilor români care nu cunosc limba maghiară al unei plăci amplasate pe sediul Primăriei Cristuru Secuiesc. La acea dată Primăria Cristuru Secuiesc era condusă de UDMR-istul Rafai Emil.

CNCD a emis Hotărârea nr. 645/23.09.2019 prin care a refuzat practic să se pronunțe asupra sesizării invocând faptul că în cazul acestei plăci exista deja o sentință definitivă care îl obliga pe primar să amplaseze o traducere a acestei plăci (ADEC a câștigat definitiv și acest dosar, detalii aici).

ADEC a acționat în judecată CNCD și a solicitat instanței să anuleze hotărârea CNCD și să oblige instituția condusă de UDMR-istul Csaba Ferenc Asztalos să emită o nouă hotărâre prin care să constate că primarul din Cristuru Secuiesc a discriminat români pe criterii etnice.

Curtea de Apel București a admis acțiunea ADEC și a obligat CNCD să emită o nouă hotărâre prin care să constate că primarul Rafai Emil a discriminat români pe criterii etnice.

To Top