Stiri Politice

Scandal uriaş pe banii românilor! Marcel Ciolacu vrea impozite mai mici pentru angajaţi. Şeful PSD, contrat dur de oficialii fiscali

Scandal uriaş pe banii românilor! Marcel Ciolacu vrea impozite mai mici pentru angajaţi. Şeful PSD, contrat dur de oficialii fiscali
Marcel Ciolacu Sursa foto Facebook

Scandal uriaş pe banii românilor! Marcel Ciolacu vrea impozite mai mici pentru angajaţi. Şeful PSD este însă contrat dur de oficialii fiscali. Liderul Camerei Deputaţilor a pus în dezbatere supraimpozitarea companiilor cu venituri uriașe. În schimb, munca ar trebui să fie taxată mai puțin, ca în țările mai dezvoltate.

Varianta propusă de către Marcel Ciolacu nu e deloc pe placul oficialilor din domeniul fiscal. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, îl contrazice pe şeful PSD. Spune că România nu are posibilitatea bugetară de a reduce taxarea pe muncă.

“Nu se poate, în momente de criză, bogații să fie și mai bogați, iar săracii și mai săraci. Aici nu vorbim de mărit taxe și impozite. Cred că este momentul ca impozitarea muncii în România, de la aproximativ 47%, să înceapă să scadă.

La 3.000 de lei, asta reprezintă în jur de 600 de euro. Un german plătește un impozit pe muncă în jur de 94 de euro. În România, la 3.000 de lei, un român plătește 236 de euro. Asta e diferența de impozitare a muncii într-un stat consolidat economic și România”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă.

Scandal uriaş pe banii românilor!

Reducerea taxării pe muncă nu ar aduce mai mulți bani în buzunarele angajaților. În țara noastră, la angajare, candidatul își negociază netul nu brutul. Apoi compania își asumă să-i plătească contribuțiile pentru acel salariu net.

Mai mult, președintele Consiliului Fiscal spune că România nu e pregătită pentru reducerea taxării pe muncă. “Noi nu suntem în situația, în Romania, de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal-bugetare. Chiar dacă beneficiem de resurse considerabile de la UE, cu un cadru financiar multianual ce include PNRR, ușor te duci la 6%, 5-6% din PIB anual.

Aici trebuie să fim foarte chibzuiți. Și așa, în 2024 avem de rezolvat o ecuație pe care unii o califică drept imposibilă. Trebuie să continuăm consolidarea bugetară, adică să ducem deficitul bugetului public către ținta programată de 4,4%. Noi, la Consiliul Fiscal am spus că va fi foarte dificil de realizat, de atins această țintă. În Uniunea Europeană, România are unul dintre cele mai mici impozite pe venit, alături de Bulgaria”, a fost răspunsul lui Dăianu pentru şeful PSD.

To Top