Stiri Politice

Scandal în coaliţie! Ungurii se revoltă împotriva celor de la PNL. Răspuns dur al maghiarilor

Un ministru din Guvernul lui Ciucă aruncă bomba despre rotativă: "E posibil acest lucru"

Scandal în coaliţie! Ungurii se revoltă împotriva celor de la PNL şi PSD. Răspuns dur al maghiarilor. S-a aflat, pe surse, că liberalii şi-ar dori la rotativa din luna mai Ministerul Dezvoltării. Cei de la UDMR nici nu se gândesc să renunţe la acest portofoliu.

Şeful deputaților UDMR, Csoma Botond, susține că formațiunea sa nu e implicată în procesul de schimbări de ministere din luna mai. Atunci va avea loc rocada guvernamentală, iar Uniunea nu are de ce să renunțe la Dezvoltare.

„Noi nu suntem parte în rocadă. Parte în rocadă este Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Noi nici nu am semnat acel acord, pentru că nu ne privește pe noi.

Toate acestea, funcția de premier și ce provine din această chestiune, schimbarea unor ministere, a fost un acord între PSD și PNL”, a precizat Csoma Botond, conform rfi.ro.

Fiind întrebat dacă UDMR va ceda vreun minister, liderul deputaților maghiari a spus clar. Nu are de ce să facă un asemenea lucru partidul pe care îl reprezintă. „Nu are rost să discutăm această chestiune, că nu cred că se impune. Eu cred că miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc, nu cred că are vreo relevanță să discutăm acest aspect.

Eu cred că domnul Cseke Attila este un ministru bun, și-a făcut treaba bine la acel minister. Eu cred că nu există nici un motiv întemeiat care să justifice ca el să plece de la acel minister”, a completat Csoma Botond, conform sursei citate.

Întrebat dacă aceasta e poziția finală UDMR, Csoma Botond a dat de înțeles că ar putea exista flexibilitate. „Eu nu pot să vă spun acum o poziție finală, dar aceasta este poziția UDMR-ului. Prima poziție, nu suntem parte în rocadă, iar miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc. Nu există nici un motiv care să justifice vreo schimbare de natură politică la conducerea acestor ministere”, a conchis UDMR-istul.

PSD și PNL reevaluează la nivel intern schimbările care ar putea avea loc la rotativa guvernamentală din mai. Este luat în calcul şi scoaterea UDMR din Coaliție sau diminuarea numărului de portofolii.

Scandal în coaliţie!

Până la schimbarea premierului mai sunt patru luni. Discuțiile din interiorul principalelor partide încep să se intensifice pe mai multe paliere. Un mare semn de întrebare este legat de colaborarea cu UDMR, dacă să fie păstrată sau nu în Coaliție. Părerile diferă de la partid la partid.

La nivelul PSD, formațiunea care va domina și mai mult Coaliția și Guvernul din mai, social-democrații sunt în cumpănă dacă să accepte în continuare UDMR. UDMR nu s-a dezis de Viktor Orban nici la declarațiile controversate din vară. Mai mult, nu a căutat să prezinte scuze în alte momente controversate, când a fost vorba de posibile tensiuni pe tema unor manifestări anti-autorități și simboluri din România.

Menținerea UDMR la guvernare ar putea provoca pierderea de către PSD a unor voturi în detrimentul AUR, pe linia de mesaje cu tentă naționalistă. Pe de altă parte, o menținere a UDMR la guvernare e luată în calcul, dar prin diminuarea numărului de ministere. Un minister pe care PSD l-ar vrea luat de la UDMR e Dezvoltarea, care ar putea fi scos în față la negocierea cu PNL.

To Top