Începe austeritatea în România, întrucât situația bugetară nu arată bine. Coaliția se apucă de tăieri de cheltuieli.
Coaliția a discutat marți despre tăierea a 20 de miliarde lei de la cheltuieli, având în vedere situația bugetară care nu arată bine, conform unor surse apropiate discuțiilor.
O măsură în acest sens este reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și reducerea cuantumului indemnizațiilor privind participarea la ședințe.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a făcut o prezentare în care a vorbit despre faptul că ANAF a colectat sub ținta asumată din septembrie anul trecut, când ar fi fost înregistrat un minus de 5 miliarde lei față de cât se preconiza.
De precizat că s-a discutat și despre diferite măsuri de creștere a colectării.
- Lucian Bode, întrebat dacă rămâne ministru: Nu sunt probleme
- Cine va fi noul premier. Anunţul care îl vizează direct pe Marcel Ciolacu. Surprize uriaşe pentru toate partidele
- Cătălin Drulă: Deficitul ajunge cât tot bugetul de pensii al României
România a înregistrat un deficit bugetar de 1,07% din PIB în primele două luni din acest an, fiind mai mare față de cel din aceeași perioadă din 2022, de 0,67%. Ca sumă, se ridică la 17 miliarde lei.
Mai mult, Ministerul Finanţelor pregăteşte propuneri de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare neesenţiale cu 20 de miliarde de lei în acest an, în contextul unor venituri la buget uşor sub aşteptări în primul trimestru al acestui an, a transmis pentru Profit.ro ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Ministrul Finanţelor a precizat că nu vor fi tăieri de cheltuieli la investiţii sau de la pachetul social şi economic.
“Am avut o analiză asupra primului trimestru şi decizia este că este nevoie de o serie de ajustări inclusiv pe cheltuielile bugetare, mai ales cele neesenţiale. Am cerut colegilor din Finanţe să vină cu un plan de propuneri de măsuri privind reducerea cu circa 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Nu vor fi pe investiţii sau pe pachetul social şi economic”, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanţelor.
Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Profit.ro că pe listă este blocarea din nou a angajărilor la stat, dar şi introducerea unor limite lunare, aprobate de către Guvern, pentru cheltuielile ordonatorilor de credite. Astfel, instituţiile nu vor mai putea cheltui pe lună mai mult decât le permite Executivul.
