Revoltă în PNL! Liberalii i-au dat ultimatum lui Nicolae Ciucă. Vor să se dezică de Klaus Iohannis. Mai mulţi lideri liberali s-au săturat de dependenţa de Klaus Iohannis. Totul vine după ce încrederea în şeful statului a ajuns la 10%. Scandalul dintre Rareş Bogdan şi Bogdan Aurescu e doar primul val.
Nicolae Ciucă nu mai este văzut nici el cu ochi buni în partid. Acesta ar putea să fie îndepărtat din fruntea formaţiunii politice cât mai curând.
Sunt dezvăluiri absolut incredibile din interiorul PNL. Bogdan Aurescu l-a acuzat pe Rareș Bogdan că „în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniţă cerealele ucrainene”. „E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”, a concluzionat ministrul.
- Dezvăluiri şocante din interiorul PSD! Cum protejează Marcel Ciolacu un ministru. Acuzaţii grave la adresa acestuia
- Veste de ultim moment pentru români! Anunţul venit direct de la Guvern. Revoluţie la autostrăzi
- Scandal total la primăria Sectorului 1! Clotilde Armand: Situaţia este critică
Pentru mulți liberali, Bogdan Aurescu este considerat ținta perfectă. Nu este membru de partid, ocupă un important portofoliu și a ratat aderarea României la Schengen. Dan Motreanu, Cristian Băcanu, Virgil Guran, Florin Roman, dar și alți lideri PNL i-au reproșat ministrului Bogdan Aurescu tonul ales și asocierea nepotrivită, una cu mare rezonanță internațională și extrem de polarizantă. „Să spui despre un prim-vicepreședinte PNL că este prorus, să audă asta ambasadele, PPE, e ceva la care nu ne-am așteptat”, subliniază un membru din conducerea PNL, conform libertatea.ro.
Scandalul intern din PNL este uriaş. Premierul Ciucă a fost obligat de partid să reacționeze luni. „Ciucă a avut telefonul plin de mesaje și apeluri”, spun sursele citate. „Premierul le-a cerut tuturor din partid, inclusiv lui Rareș Bogdan, să nu-l mai atace pe Aurescu și le-a promis că va discuta situația în viitoarea ședință a conducerii.
A spus că este nevoie de Aurescu în actualul context geostrategic și că este greu să facă o remaniere până la rotativa guvernamentală. Nu înseamnă că îl va schimba la rotativă, totul depinde de Iohannis. Iar de la Cotroceni nu a venit vreun semnal împotriva lui Aurescu, dimpotrivă”, au dezvăluit surse din partid.
Scandalul dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu va duce la remanierea ministrului, dar va pune presiune pe acesta să răspundă solicitărilor venite din partid. Confruntarea unora dintre liderii liberali cu ministrul Aurescu a readus în dezbatere și rolul pe care îl va juca în viitor Nicolae Ciucă în PNL. În partid sunt avansate două scenarii în care premierul Ciucă ar putea să fie înlocuit din fruntea PNL. Primul scenariu se referă la toamna lui 2023, după ce se realizează rotativa guvernamentală.
Pierderea funcției de premier este văzută de unii lideri de organizație ca un punct vulnerabil pentru Nicolae Ciucă. „Sunt două curente de gândire în partid. Ciucă vrea ca la rotativă să fie aleși miniștri maleabili, care să poată colabora cu PSD. Există un alt curent în partid care cere ca miniștrii să fie nume sonore, lideri puternici. Un potențial conflict ar putea să apară aici”, a dezvăluit un lider PNL, conform sursei citate.
Dacă nu se va întâmpla în toamnă, liderii din PNL vorbesc despre o altă dată importantă. Momentul scadenței o să fie reprezentat de alegerile europarlamentare, din mai 2024. „Dacă AUR și PSD sunt peste PNL la europarlamentare, iar partidul se află sub 20%, Ciucă trebuie să plece. A plecat Crin Antonescu când a luat sub 20%, nu văd de ce să nu plece Ciucă.
Primarii se vor uita la rezultate și se vor întreba dacă să candideze pentru PNL sau pentru AUR. Pe primari nu îi interesează partidul, doar banii care vin în teritoriu și să își obțină mandatul”, a spus un președinte de organizație din sud.
Revoltă în PNL!
O altă temă care trebuie rezolvată în PNL, și care generează discuții încordate, se referă la relația cu Klaus Iohannis. „Cine este Ciucă? Este omul impus partidului de Iohannis. Atunci, prima bătălie pentru independența partidului trebuie să fie cu Ciucă, dacă vrem să scăpăm de dependența de Iohannis”, este mesajul transmis de un membru al Biroului Permanent Național. Părerile în partid sunt împărțite și în acest caz între taberele din PNL.
Oficial, niciuna nu are încă determinarea să se delimiteze de Klaus Iohannis. „Nu cred că PNL trebuie să repete ce a făcut PDL cu Traian Băsescu. Dacă mai există o urmă de civilizație în politică, nu ar trebui să ajungem în acel punct. Am încredere în președinte”, a declarat un prim-vicepreședinte.
Liberalii sunt însă conștienți că rolul președintelui va scădea pe măsură ce se apropie alegerile din 2024, iar el nu poate acționa ca o locomotivă pentru partid din cauza încrederii scăzute de care se bucură. „Nu putem sta până în 2024 și să așteptăm să ne salveze Iohannis, că nu o va face”, susține un lider de organizație județeană.
