Stiri Politice

PSD şi PNL, scandal la scenă deschisă! Liberalii dau de pământ cu un ministru social democrat. Detalii incendiare

PSD şi PNL, scandal la scenă deschisă! Liberalii dau de pământ cu un ministru social democrat. Detalii incendiare

PSD şi PNL, scandal la scenă deschisă! Liberalii dau de pământ cu un ministru social democrat. Detalii incendiare ies la iveală chiar acum. Ministrul Daniel Cadariu de la PNL, a venit cu o replică dură pentru cei de la PSD. Social democraţii îl acuzaseră de fugă de răspundere în criza declanșată de fluxul de cereale ucrainene.

PSD a susținut că e treaba lui Cadariu, care gestionează politica de comerț a României, să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ de suspendare temporară a importurilor de cereale ucrainene. Acesta ar trebui adoptat dacă problema nu va fi rezolvată în timp util la nivelul Comisiei Europene.

Anterior, pe 18 aprilie, PSD a anunțat că va cere în coaliție suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina. Pe 11 aprilie a cerut Ministerului de Externe, condus de Bogdan Aurescu, să să inițieze negocieri cu Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească.

Toate acestea, în contextul în care chiar PSD dă ministrul Agriculturii, pe Petre Daea. În replică, Daniel Cadariu a spus că cei de la PSD caută să arunce vina pe alții, cum au mai făcut-o și cu alte ocazii. „Din punctul meu de vedere, asistăm la o nouă încercare disperată a celor de la PSD de a abate atenția de la un subiect de o extremă importanță.  Faptul că fermierii români au primit o compensație mult prea mică raportată la pierderile suferite din cauza acestor importuri de grâu.

PSD a procedat la fel și în alte cazuri: și în cazul creșterii prețurilor la energie, atunci când reprezentantul PSD la conducerea ANRE nu spunea nimic și Virgil Popescu (ministrul PNL al Energiei) era țap ispășitor, știm povestea cu legea pensiilor, care trebuia adoptată de atâta amar de vreme și vinovații, mai nou, nu mai sunt la Ministerul Muncii, ci la Ministerul Apărării, la cel de Interne, la cel de Justiție, oriunde numai acolo unde există responsabilitate legală nu…

Politica agricolă a României e în responsabilitatea Ministerului de resort. Dacă nu ar existat acest minister, puteam discuta de această direcție de politici comerciale din cadrul Ministerului (Antreprenoriatului).

PSD şi PNL, scandal la scenă deschisă!

Dar să mai facem o precizare: la întâlnirea de ieri (dintre miniștrii de resort din statele afectate și reprezentanții Comisiei Europene), Ministerul (Antreprenoriatului) a fost prezent prin directorul de la această direcție, șeful de serviciu și, lucrul cel mai important, secretarul de stat PSD care are atribuții pe comerț exterior. E adevărat că nu a participat la conferința de presă, că nu e de domeniul nostru, dar noi asigurăm tot suportul necesar.

Noi am atenționat încă din 11 aprilie Ministerul Agrifculturii că din 23 februarie se puteau face propuneri de modificare a Regulamentului 870 care vizează exact aceste măsuri de liberalizare temporară a comerțului cu cereale în raport cu Ucraina. Pe 12 am primit un răspuns incomplet, fără propuneri concrete pe care eventual să le înaintăm Reprezentanței Permanente a României pe lâng UE. Ministerul Antreprenoriatului are acolo detașat un om, dar la fel și Ministerul Agriculturii”, a explicat Daniel Cadariu, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că în ședința de guvern de azi s-a adoptat o Hotărâre care pune în funcțiune mecanismul de compensare a pierderilor, deocamdată doar pe cele 10 milioane de euro de la Comisia Europeană și alte 10 de la Ministerul Agriculturii. Comisia va suplimenta suma la 100 de milioane de euro pentru fermierii din toate statele afectate, dar e treaba MinisteruluIui Agriculturii să facă toate calculele și să vadă care sunt necesitățile fermierilor români, a punctat Cadariu.

Ministrul PNL a mai spus că acuzațiile la adresa sa din PSD vin din partea unui „domn care suferă de nebăgare de seamă, un moștenitor al claunului Cosma de la Prahova, un presupus domn care înțeleg că a condus acest minister în trecut și e cunoscut pentru anumite fapte lăsate în urmă”.

To Top