Stiri Politice

PSD a trecut la ameninţări! Va arunca ţara în aer dacă Marcel Ciolacu nu ajunge premier în mai

Îl respinge Iohannis pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier? "Dreptul constituțional este al președintelui"

PSD a trecut la ameninţări! Va arunca ţara în aer dacă Marcel Ciolacu nu ajunge premier în mai. Conform rotativei, la finalul lunii mai, Nicolae Ciucă ar trebui să-şi dea demisia. Mai mult, Klaus Iohannis ar trebui să accepte nominalizarea lui Ciolacu pentru funcţia de premier.

Totuşi, Klaus Iohannis nu a spus clar că îl va nominaliza pe Marcel Ciolacu. În acest context, cei de la PSD au trecut la ameninţări.

Unul dintre liderii PSD, Mihai Tudose, a spus clar. Spune că rotația premierilor va avea loc în luna mai, dar spune că nu este totul bătut în cuie. Fostul premier spune că nu va refuza un post în nou Guvern, dacă Marcel Ciolacu îi va solicita ajutorul.

Mai mult, Mihai Tudose este de părere că rotația premierilor va avea loc în luna mai și că protocolul coaliției de guvernare va fi respectat. Altfel, se va ajunge la anticipate. „Se face rotativa. Eu am încredere în cuvântul lui Nicolae Ciucă, a zis că pe 25 mai își va da demisia. Dacă nu, se vor face anticipate. Este vorba de a fi PSD la guvernare cu Marcel Ciolacu premier. Înteleg că Ciucă nu face prea multă politică. Până în mai mai este. Ne-ați auzit pe noi să vorbim altfel decât cum ne-ați întrebat?“, a declarat Mihai Tudose, la EVZ Play, la podcastul România lui Cristache.

Politicianul a recunoscut că există mai multe scenarii printre care și o posibilă amânare a rotativei pentru la toamnă. Atenţionează că există un protocol al coaliției de guvernare și acesta trebuie respectat. „Sunt scenarii. Mai vorbim, mai este până în mai“, a mai spus Mihai Tudose, conform evz.ro.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat recent că își dorește ca Mihai Tudose să facă parte din Guvern. „Nu îmi doresc în Guvern, dar atunci când eu l-am rugat pe Marcel Ciolacu să vină în Guvern el a avenit. A muncit, s-a implicat alături de mine. Nu pot să spun nu, dacă îmi solicită ajutorul. Să vedem ce și cum. Ce orizont de așteptare este. Dacă este o formulă care să producă, da! Dar de dragul unei poze la Guvern, nu mulțumesc!“, a mai declarat Mihai Tudose.

Fostul premier nu a dorit că comenteze zvonurile privind o eventuală renegociere a ministerelor. Tudose a spus însă că se va face o analiză la nivelul fiecărui minister pentru a vedea de jaloane s-au atins.

PSD a trecut la ameninţări!

În spațiul public au fost vehiculate în ultima perioadă mai multe scenarii cu privire la modul în care va avea loc rotatația premierilor din luna mai.

Scenariul 1. Dacă se respectă întocmai protocolul coaliției, în luna mai Marcel Ciolacu va devenit premier, iar PNL va prelua portofoliile de la Finanțe și Transporturi, dar și funcția de secretar general al Guvernului și pe cea de vice-premier.

Scenariul 2. Tranziția nu va fi atât de simplă, iar PSD și PNL se vor așeza la masa negocierilor pentru a reîmpărți ministerele. Nu este exclus ca PSD că cedeze PNL Ministerul Apărării în schimbul Ministerului Energiei.

Scenariul 3. Președintele Klaus Iohannis ar putea să nu îl desemneze premier pe Marcel Ciolacu și să aleagă un alt reprezentant al social-democraților.

Scenariul 4. Coaliția se va rupe până în luna mai. În ultima perioadă PNL și PSD s-au contrat în spațiul public. În acest caz, fie PNL, fie PSD ar putea ieși de la guvernare.

To Top