Stiri Politice

PNL va obține un scor rușinos la alegeri! Detalii incredibile despre ce se întâmplă, cu adevărat, în partid (SURSE)

Asta este supărarea lui Rareş! Dezvăluiri din culisele PNL. Ce s-a întâmplat, de fapt, în partid

În PNL a avut loc o revoltă împotriva președintelui Nicolae Ciucă și a secretarului general Lucian Bode, acuzați că au subordonat partidul PSD-ului. Venirea la București a doi „grei” din partid, Ilie Bolojan și Vasile Blaga, arată că nu e doar o furtună într-un pahar cu apă. Urmează un tsunami?

Întâlnirea de miercuri seara de la Vila Lac a crescut brusc nivelul tensiunilor din PNL și e de natură să le dea fiori reci premierului Nicolae Ciucă și inistrului său de încredere, Lucian Bode. E prima oară când împotriva lor se ridică unele din cele mai importante voci ale partidului.

Ce îi reproșează criticii din partid lui Nicolae Ciucă

1. Miniștri slabi, fără notorietate

Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, cunoscut pentru reticența sa în a se amesteca în treburile de la „centru” – primar eficient la Oradea pentru trei mandate, ales apoi șef pe județ, om măsurat la vorbă și cu o imagine bună – le-a adus lui Ciucă și Bode critici apăsate și de substanță.

Partidul e în cădere liberă, nu a făcut reformele promise, miniștrii sunt slabi, n-au tracțiune și o țin dintr-o greșeală în alta. Pe scurt, dacă nu se face urgent ceva, PNL va obține un scor rușinos la alegeri, au precizat surse participante la discuții pentru Europa Liberă.

Bolojan a propus ca într-o primă fază să fie evaluați toți miniștrii pentru a vedea cine va intra și cine nu în viitorul executiv condus de Marcel Ciolacu, liderul PSD.

Surse din PNL au spus de asemenea pentru Europa Liberă că Nicolae Ciucă nu a încercat să se apere, dar că era „cam palid” și „vizibil nervos”. Însă ar fi tăcut și „ a înghițit cu noduri”.

Vasile Blaga, alt lider cu greutate, fost președinte al PDL, acum europarlamentar, cu rare apariții publice, mai frust în exprimare decât colegul său, a fost dur la adresa miniștrilor, care ar avea notorietatea unui „stâlp”, nefiind cunoscuți nici măcar de membrii de partid.

Unii dintre ei au notorietate sub 20%, a precizat Vasile Blaga, care a cerut ca în viitorul guvern să fie instalați oameni din prima linie a liderilor partidului și nu unii aduși din afară, aluzie la Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, și Ligia Deca, ministrul Educației, ambii impuși de președintele Klaus Iohnnis.

„Trebuie să înceteze aceste experimente”, a spus Blaga.

Cine ar fi însă acești lideri de primă linie, a fost neclar. Surse din partid au declarat pentru Europa Liberă, că Vasile Blaga l-ar avea în vedere pe Rareș Bogdan și că acesta s-a autopropus pentru funcția de vicepremier în înțelegere cu ceilalți lideri ardeleni.

2. PNL a ajuns la remorca PSD

Tot Vasile Blaga i-a reproșat lui Nicolae Ciucă că partidul este „zero” la organizare și că a ajuns „ospătarul” PSD. „Suntem ospătarii PSD la guvernare”, ar fi spus Vasile Blaga, potrivit unor surse din partid.

„Mă puteți face orice, dar nu mă faceți pesedist, că nu pot”, a adăugat Blaga.

De menționat însă că în momentul alianței cu PSD și a intrării la guvernare alături de social-democrați, Vasile Blaga nu a avut nimic de spus. Ca de altfel și ceilalți lideri cu greutate în partid.

Pe o poziție similară s-a plasat și Dan Motreanu, președintele organizației Giurgiu, care a spus că există și „opțiunea de a ieși de la guvernare” pentru a desprinde eticheta de partid-remorcă al PSD.

3. Lipsa de reforme și nerespectarea promisiunilor

„Noi speram să facem niște reforme majore, niște lucruri mari, necesare, iar Guvernul nu face altceva decât să fie un amărât de administrator și ăla de multe ori foarte slab și lipsit de viziune”, a spus Ilie Bolojan, potrivit unor surse participante la sedința de la Vila Lac, citate de Libertatea.

Nu doar că nu s-au realizat reforme, dar felul „bâlbâit” în care au fost gestionate anumite legi a făcut ca partidul să fie văzut „ca PSD-ul din vremea lui Dragnea”. Raluca Turcan este cea care a atacat pe acest subiect, referindu-se la modul în care a fost gestionată modificarea Codurilor penale.

„A fost un haos și o bâlbâială penibilă”, partidul habar n-a avut ce se votează în Senat când a fost adoptat pragul de 250.000 de lei de la care abuzul în serviciu devine infracțiune și nici că acesta urmează să fie desființat complet la Camera Deputaților, a acuzat Raluca Turcan.

Unde duce răzmerița

Din sursele Europei Libere, revolta urmărește deocamdată interese pe termen scurt: schimbarea gărzii miniștrilor PNL la rocada care va avea loc vara aceasta.

Este vorba în primul rând de acei miniștri impuși de Cotroceni, Bogdan Aurescu și Ligia Deca, dar și de cei care au o imagine proastă sau au făcut greșeli, cum sunt Lucian Bode și Cătălin Predoiu.

Împotriva lui Aurescu, Deca și Predoiu ar exista deja coagulat un grup care presează pentru schimbarea lor, din care, mai nou, fac parte Ilie Bolojan, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Dan Motreanu, Rareș Bogdan, dar și destui oameni cu greutate din filiale.

Pe de o parte, ei consideră că toți acești miniștri au adus mai prejudicii de imagine partidului și au dat muniție PSD, iar pe de alta că sunt vectorii prin care PNL este subordonat președintelui Iohannis.

To Top