Stiri Politice

PNL dorește restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD

PNL dorește restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD

Partidul Național Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, dl. Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice. Proiectul de lege este asumat de președintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, și de dl. Bode însuși, în calitate de parlamentari.

Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele, conform paginii de Facebook ONG-uri pentru Cetățean, pagină ce reunește mai multe ONG-uri din România.

Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.

Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.

Analiza autorităților:

– urlă, deci tulbură liniștea publică;

– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;

– sunt doi sau mai mulți.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani, se arată în demersul propus de ONG-uri.

Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României, se arată pe site-ul stareademocrației.ro.

USR: PNL să retragă legea totalitară anti-proteste

USR solicită PNL să retragă din Parlament „legea totalitară gândită să descurajeze protestele prin sancționarea dură a celor care <tulbură liniștea> guvernanților”.

„Este inadmisibil ca un partid care a ajuns la putere în contextul protestelor masive anti-Dragnea și anti-PSD să ceară ca românii ce-și strigă în stradă nemulțumirea să fie pedepsiți la fel sau chiar mai aspru decât cei care comit infracțiuni precum ucidere din culpă, folosirea prostituției infantile, înșelăciune sau furt”, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Ionuț Moșteanu, deputat și purtător de cuvânt al USR, cere PNL să retragă din Parlament proiectul de lege semnat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

„Aceștia să-și prezinte scuze societății civile, milioanelor de români care au înghețat de frig în stradă la OUG 13 și celor agresați pe 10 august de Jandarmeria lui Carmen Dan și Liviu Dragnea. Să scandezi în fața Guvernului «Sunteți doi plagiatori» nu înseamnă «atingerea demnității umane», nici nu trebuie să ajungi la închisoare pentru asta. Să scandezi «ați dus România în topul scumpirilor, i-ați sărăcit pe români, în timp ce de pensiile speciale nu vă atingeți» este adevărul. Nu trebuie să faci pușcărie pentru asta. Retrageți legea și prezentați-vă scuzele”, declară Ionuț Moșteanu, deputat și purtător de cuvânt al USR.

PNL dorește restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD

To Top