Proiectul de modificare a Codului Penal anunțat de Lucian Bode este unul intens criticat de partidele din opoziție, dar și de societatea civilă.
Copreşedinta REPER, Ramona Strugariu, le cere colegilor din Parlament să nu susţină proiectul de lege care elimină posibilitatea sancţiunii cu amendă în cazul tulburării liniştii publice sau a ultrajului împotriva demnitarilor sau forţelor de ordine şi de a impune pedeapsa cu închisoarea, argumentând că “România nu este un stat militarizat”.
Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode au depus marți, la Senat, un proiect de lege care modifică 11 articole din Codul penal și care pedepsesc cu închisoarea ultrajul și ultrajul judiciar, pedepsite până acum doar cu amendă.
Totodată, va fi extinsă legitima apărare de la spațiul privat la cel public, pe motiv că „oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință.”
De asemenea, vor fi sporite pedepsele pentru hărțuirea minorilor și tulburarea ordinii și liniștii publice.
“Premierul Ciucă şi ministrul Bode au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal care pedepseşte cu închisoarea orice faptă care ar presupune tulburarea liniştii publice sau ultrajul împotriva demnitarilor şi forţelor de ordine. Înţeleg preocuparea pentru liniştea publică. Dar sunt, în practică, foarte multe situaţii în care clanuri interlope, cu lupte de stradă, cluburi sau organizatori de petreceri private (unele s-au desfăşurat în plină pandemie) au tulburat liniştea publică în mod repetat, fără consecinţe majore, nici măcar de natură financiară. Acolo într-adevăr Ministerul de Interne poate face un efort şi eficientiza lucrurile. Nu înţeleg însă cum, într-un stat democratic şi european, nişte tineri care socializează şi ascultă muzică într-un parc, sau care protestează spontan, ar putea risca să ajungă direct la închisoare. Nu înţeleg de ce va trebui să păşim la proteste pe vârfuri, de teama unui dosar penal”, a scris Ramona Strugariu, pe Facebook.
Potrivit acesteia, “România a călcat apăsat la proteste pentru a sancţiona derapaje politice”.
“Potrivit domnilor Ciucă şi Bode, toate acestea vor putea aduce atingere “sentimentului de siguranţă cetăţenesc” al demnitarului, iar pentru noi gesturile civice se vor putea transforma în pedepse cu închisoarea de până la 7 ani, mai ales dacă le “comitem” în grupuri mai mari de 2 persoane. România nu este un stat militarizat şi nici nu va fi vreodată. Democraţia este în esenţa ei despre dreptul la liberă exprimare, despre adunarea liberă a oamenilor şi posibilitatea de a protesta când le sunt restrânse sau încălcate drepturile şi libertăţile”, a motivat lidera REPER.
- S-a aflat cine i-ar putea lua locul lui Klaus Iohannis! Surpriză uriaşă înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024. Candidatul surpriză a dat cărţile pe faţă
- Klaus Iohannis e terminat! Dezvăluirea care îl pune la pământ pe preşedinte. Nu mai are nicio şansă
- Revoltă în PNL! Dezvăluirile care pot rupe coaliţia. Ce i-au spus liberalii lui Nicolae Ciucă
Ultimul care a încercat să facă ce fac domnii Ciucă şi Bode a fost Dragnea
Ramona Strugariu susţine că pedepsele trebuie să fie proporţionale cu faptele comise, iar orice abuz din partea autorităţilor statului trebuie să poată fi în continuare semnalat de cetăţean, fără să existe în vreun fel riscul reducerii acestuia la tăcere prin pedepse cu închisoarea.
“Ultimul care a încercat să facă ce fac domnii Ciucă şi Bode a fost Dragnea. Le cer colegilor din Parlamentul României să nu susţină în nicio formă un astfel de proiect. El trebuie retras, pentru că este umilitor pentru România, anti-democratic şi împotriva standardelor europene de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, a transmis Ramona Strugariu.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, marţi, că, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, a depus la Senat un proiect de lege prin care limitele de pedeapsă în cazul faptelor cu violenţă se majorează cu o treime.
Potrivit ministrului, infracţiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea.
Lucian Bode a adăugat că se propun modificări şi în legătură cu tulburarea ordinii şi liniştii publice.
“Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedepsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani”, a explicat ministrul.
