Stiri Politice

Noua bombă făcută de PSD-PNL! Ghinea: Va duce la pierderea de bani din PNRR

Noua bombă făcută de PSD-PNL! Ghinea: Va duce la pierderea de bani din PNRR

Noua bombă făcută de PSD-PNL care va duce la pierderea de bani din PNRR este legată de reforma companiilor de stat, spune fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

România riscă să piardă miliarde de euro din PNRR din cauza neîndeplinirii jalonului legat de reforma companiilor de stat, în privinţa cărora PSD şi PNL blochează în continuare orice schimbare, la fel ca în cazul pensiilor speciale, avertizează Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

PSD şi PNL s-au obişnuit să devalizeze prin jaf şi politizare companiile de stat şi nu au niciun interes să facă o reformă a acestora.

O ordonanţă emisă de guvern în acest domeniu a fost complet măcelărită în Senat, unde PSD şi PNL au introdus multe excepţii de la regulă.

Ghinea: Există riscul să piardă aceşti bani

În vizita de la Bucureşti, Celine Gauer, şefa PNRR, a avertizat guvernul că aceste excepţii nu vor fi acceptate.

“Această problemă loveşte din nou interesele specialilor din PSD şi PNL. Ei vor ca aceste companii de stat să fie în continuare o vacă de muls a partidelor. Comisia Europeană a transmis însă clar Guvernului că există riscul să piardă aceşti bani, pentru că nu se poate să ceară miliarde de euro de la Bruxelles şi în acelaşi timp să piardă miliarde de lei din bugetul de stat prin politizarea companiilor de stat”, a transmis Cristian Ghinea.

USR a introdus în PNRR obligaţia de reformă a companiilor de stat, prin recrutarea de profesionişti la conducerea acestora, pentru a stopa astfel pierderile de bani, dar PSD şi PNL au găsit o cale de a ocoli această reformă.

“Prin PNRR, acest program reformator al României, am prevăzut o metodologie prin care oameni oneşti, profesionişti, să fie recrutaţi pentru a conduce aceste companii. Avem jaloane anul ăsta în PNRR pentru numirea unor profesionişti la companiile de stat, în mod competitiv, şi pentru realizarea unui proces de verificare şi transparentizare a bugetelor acestora. PSD şi PNL au creat însă nişte excepţii legale prin care companiile de stat să nu poată să fie profesionalizate”, a concluzionat Cristian Ghinea.

To Top