Stiri Politice

Prefectul Capitalei a ales să fie de partea rechinilor! Nicușor Dan, acuzații incendiare pentru Toni Greblă

Prefectul Capitalei a ales să fie de partea rechinilor! Nicușor Dan, acuzații incendiare pentru Toni Greblă
toni grebla, sursa foto facebook

Nicuşor Dan se revoltă! Acuzaţii grave ale primarului Capitalei. Acesta dă de pământ cu prefectul PSD, Toni Greblă. Spune că acesta a preferat să fie de partea rechinilor imobiliari. Edilul Bucureştiului trage un semnal de alarmă. Spune că Greblă intenţionează să atace luni în instanţă PUZ Zone protejate.

Nicuşor Dan spune că acest lucru ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate. Mai mult, există pericolul ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor.

Mai mult, Nicuşor Dan mai spune că demersul prefectului ar avea la bază o adresă din decembrie 2022 a Inspectoratului de Stat în Construcţii. Aceasta care ar conţine pasaje întregi din documentele unei asociaţii care apără investiţii controversate din Bucureşti. „Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, spune primarul.

„Prefectul municipiului Bucureşti intenţionează ca mâine, 6 februarie, să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a municipiului Bucureşti. Asta înseamnă, pe scurt, liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică a municipiului Bucureşti.

Conform legii, dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară. Asta înseamnă că, timp de un an sau doi din momentul în care această acţiune este iniţiată, nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a municipiului Bucureşti”; a declarat primarul, în cadrul unei conferinţe de presă, Nicuşor Dan.

Mai mult, edilul avertizează că acest fapt este de o gravitate extraordinară şi are „două consecinţe foarte grave. Dispariţia regimului de protecţie al zonelor istorice şi reluarea procedurilor de autorizare pentru proiectele aflate în curs de autorizare a construirii.

„Dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. Adică, de exemplu, investitorul care a construit blocuri în curtea vilei Filipescu din bulevardul Aviatorilor va putea să vină la Primăria Bucureşti să ceară intrarea în legalitate a acelor blocuri.

Sau orice proprietar de clădire din zona istorică va putea să vină la Primăria Capitalei şi să ceară demolarea acelei case, iar dacă primarul refuză, va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de nimic”, a afirmat Dan.

În privinţa celei de-a doua consecinţe, Dan a explicat că vor trebui reluate proiectele de autorizare care sunt în curs. Edilul consideră situaţia ca fiind una absurdă. „Deodată, în anul 2023, după 23 de ani, de pe o zi pe alta, prefectul vrea să îl atace. Evident că ne întrebăm de ce, ce vrea prefectul să facă cu asta?

Răspunsul este foarte simplu: pentru că prima oară, această administraţie a început să aplice acest Regulament. Pentru prima oară această administraţie a respins câteva sute de cererii de autorizaţii, blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi, pentru că nu respectau regulamentul zonei construite protejate.

Pentru prima oară această administraţie a făcut sesizări la DNA pentru încălcări flagrante ale acestui regulament. Şi atunci toţi oamenii aşa-zişi investitori, de fapt speculatori imobiliari, împreună cu toţi oamenii din administraţie care i-au ajutat de-a lungul timpului au început să pună presiune că atace exact sursa, acel document pe care toţi l-au încălcat, Regulamentul zonei istorice a Bucureştiului”, a adăugat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan se revoltă!

Primarul susţine că şi Inspectoratul de Stat în Construcţii apără interese private speculative. A prezentat un document din 14 decembrie 2022, prin care şeful ISC transmite prefectului adresă prin care apreciază că PUZ Zone protejate este nelegal. Nicuşor Dan întreabă cum poate ISC să facă apreciere asupra unui document asupra căruia nu a făcut verificări şi pe care l-a aplicat timp de 23 de ani.

În plus, Dan spune că documentul este preluat copy-paste dintr-un document al unei asociaţii specializate să apere investiţii controversate din Bucureşti. Primarul mai spune că în 21 decembrie 2022 ministrul Dezvoltării Cseke Attila a convocat autorităţile din Capitală la o discuţie privind PUZ zone protejate şi a întrebat ce se poate face pentru a nu exista riscul ca PUZ zone protejate să fie anulat.

„Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii şi prefectul, care cu o săptămână înainte îşi trimiseseră această scrisoare în care spuneau cât e de nelegal PUZ zone protejate, nu au spus nici pâs la această întâlnire cu ministrul Dezvoltării care se preocupa în mod legitim ca nu cumva România să încalce tratate internaţionale de protecţia patrimoniului la care este parte”, a spus Nicuşor Dan.

„Şi care e motivaţia prefectului, oficială, în baza căreia vrea să atace PUZ zone construite protejate: pentru că există suspiciuni existente în diverse medii . aceasta este motivaţia. Deci pentru că există suspiciuni în diverse medii, noi aruncăm totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte. Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, a adăugat Nicuşor Dan.

To Top