Stiri Politice

Marius Budăi nu mai are nicio şansă! Cerere de ultimă oră pentru Marcel Ciolacu

Cresc pensiile de la 1 februarie! Românii care vor primi mai mulţi bani. Anunţul venit de la Ministerul Muncii

Marius Budăi nu mai are nicio şansă! Cerere de ultimă oră pentru Marcel Ciolacu. Trebuie demis imediat. Ministrul Muncii a ajuns să fie arătat cu degetul de toată lumea după ultimul scandal în care a fost implicat. Acum, zeci de ONG-uri cer demiterea acestuia.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu mai are nicio şansă să rămână în Guvernul lui Nicolae Ciucă. O scrisoare deschisă semnată de 42 de ONG-uri i-a fost adresată liderului PSD, Marcel Ciolacu. ONG-urile îi solicită să-l demită pe ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru acuzațiile de agresiune sexuală împotriva colegelor din PSD.

”Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

Prin această scrisoare vă solicităm să tratați cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală, comise de actualul ministru al Muncii și Solidarității Sociale și membru al PSD, domnul Marius Budăi.

Aducem în atenție trei teme: subraportarea cazurilor și din lipsa de încredere a victimelor, mesajul concret transmis de PSD membrelor și femeilor în general și, la final, trei solicitări concrete către Dumneavoastră.

A. Subraportarea cazurilor de violență

Vă solicităm să nu plecați de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas în față. Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale. Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022).

Femeile care îndrăznesc să vorbească despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită. Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor – poate că au băut alcool sau au fost provocați.

Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție.

B. Mesajul Partidului Social Democrat despre violența sexuală este…

Același discurs se regăsește și la nivelul conducerii Partidului Social Democrat, care alege să se solidarizeze cu ministrul Marius Budăi, cel acuzat că a hărțuit două dintre colegele de partid. Reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.

Domnule președinte Marcel Ciolacu, vreți prin declarațiile dumneavoastră să transmiteți femeilor și fetelor din România că, indiferent de câtă putere ai ca femeie, chiar și atunci când ai fost aleasă prin vot în una dintre cele mai înalte funcții de demnitate publică, respectiv cea de deputat în Parlamentul României, poți fi ținta hărțuirii sexuale la locul de muncă, că solidaritatea va fi de partea agresorilor, iar că violența de gen va deveni doar o problemă de comunicare de criză?

Marius Budăi nu mai are nicio şansă!

Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie.

C. Solicitări pentru siguranța femeilor și fetelor:

Demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor
Ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii
Sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, de Coaliția pentru Egalitate de Gen și de grupul ”ONG-uri pentru cetățean”.

Organizațiile neguvernamentale semnatare:

Centrul FILIA
Asociația FRONT
Asociația E-Romnja
Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE
Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO
Asociatia PLURAL
Asociația ActiveWatch
Asociația Iele-Sânziene
Asociația CIVICA
Centrul pentru Inovare Publică
Funky Citizens
Asociația Respiro
Miliția Spirituală
Societatea de Analize Feministe – AnA
Asociația SECS
Asociația Sexul vs Barza
Asociatia A.R.T. Fusion
Platforma Civica Aresel
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Asociația Transcena
Asociația GRADO
Asociația SPICC
Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G
Asociația Inovatrium
Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
Asociația Pas Alternativ
Asociația ACCEPT
Asociația Romanian Women’s Lobby
Asociatia ANAIS
Expert Forum
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Asociația MozaiQ LGBT
Asociația Parcul Natural Văcărești
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Fundația Corona
Fundația Enable România
Centrul Român pentru Politici Europene
Fundația Roma Education Fund
Centrul pentru Jurnalism Independent
Fundația Româno-Americană ”Tanner Romania Mission”
Asociația Reaching Out
Fundația Greenpeace România

To Top