Stiri Politice

Marele tun în agricultură: Aceiași băieți deștepți au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu

Propunerea legislativă: Cel mult zece persoane înregistrate cu cartea de identitate la o adresă

Aceiași băieți deștepți au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu, a declarat deputatul USR Bodgan Rodeanu, după ce a fost adoptată legea care prevede centralizarea stocurilor de produse agricole.

„Aceiași băieți deștepți, care acum au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu. Majoritatea PSD PNL din Camera Deputaților a dat Certificatul de naștere pentru această combinație. USR a votat împotrivă, dar, prin votul majorității lui Johannis, legea a trecut. Ce prevede, însă, acest proiect? Pe scurt, toți producătorii agricoli vor trebui să-și declare stocurile către Ministerul Agriculturii. Doar de atât ar avea nevoie acești băieți deștepți. Deja controlează Ministerul Agriculturii: au un ministru numit Daea, depășit și inofensiv, plus sute de indivizi angajați politic în minister. Ce s-ar întâmplă dacă informațiile în timp real privind stocurile și mobilitatea lor ar ajunge la cine nu trebuie? În România s-ar instaura Samsăreala Legalizată de PSD și PNL în Agricultură”, afirmă deputatul USR Bogdan Rodeanu.

El afirmă că, după promulgarea legii, producătorul agricol român își va pierde puterea de negociere pe propriile produse.

„Băiatul la costum, cu mașină de lux, care va sosi la poarta fermei, va ști ce cantități are agricultorul în silozuri, de când le are și când trebuie să le vândă. Îi va stabili producătorului prețul și condițiile de achiziție. Ce s-ar întâmpla dacă doar băieții deștepți ar ști câte cereale se consumă în România? Care sunt stocurile de produse și unde sunt localizate acestea? Cât de vechi sunt? Practic, acești băieți ar face bani buni pe operațiuni de import – export, vor manipula prețul la produsele agricole. Vor câștiga enorm de mulți bani, nemunciți. De unde acești bani? Din prețul jumulit și de la producător și din felia de pâine pe care o vor lua de pe masa fiecărei familii de români, dimineața, la prânz și seara. E posibil un astfel de scenariu? Da, este foarte posibil și plauzibil 150%. Am văzut proiecte de legi cu dedicație, trecute prin Parlament de PNL și PSD și care făceau monopoluri sau exonerau de răspundere penală anumite persoane. PSD și PNL au experiență aici și au mai făcut-o”, adaugă Rodeanu.

Băiatul la costum, cu mașină de lux, care va sosi la poarta fermei, va ști ce cantități are agricultorul în silozuri

Potrivit acestuia, aplicarea acestei legi reprezintă o vulnerabilitate a statului român, prin care grupuri de interese conectate politic la instituțiile statului pot face averi pe mâna PNL și PSD.

„Întrebați orice economist, consultant sau specialist în Bursă ce înseamnă să poți avea aceste informații. Va vor spune ei cum poți să faci bani chiar din birou, prin speculă și manipularea prețurilor, prin crearea unor cereri și oferte artificiale.
Este asta o problemă de Siguranță Națională? Cu certitudine! Datele strategice, care țin de stabilitatea economică națională vor fi gestionate de niște funcționari puși în ministere de indivizi cu interese propria, ca răsplată politică pentru voturilor acordate. După vot, PSD și PNL au argumentat că e o urgență, iar situația războiului din Ucraina generează astfel de măsuri în Parlament. Urgență?! Proiectul a intrat în circuitul parlamentar în luna martie 2022. Se face anul. Care e urgența? Dacă era așa urgent, atunci Guvernul României dădea un OUG cu aceste măsuri. Și mai cerea și avizul CSAT. Pentru că, întradevăr, accesul grupurilor de interese politico-financiare la aceste informații, prin ministerul condus de Petre Daea, constituie o adevărată problemă de Siguranță a Statului Român. Noi, cei din USR, mergem până la capăt și ne împotrivim unor astfel de măsuri. Și producătorii agricoli, la fel. Am discutat cu mulți dintre ei. Sunt siderați. Și revoltați. PNL și PSD sunt la un pas de instituirea rechizițiilor la preț fix – dar nu pentru stat ci pentru samsari”, încheie Rodeanu.

Legea prevede adoptarea unor măsuri pentru crearea cadrului legislativ care să vizeze raportarea stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel naţional și comercianții, în contextul unei situaţii conflictuale, de criză sau de urgenţă.

Legea a fost adoptată de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 206 voturi „pentru, 42 „contra” și 41 de abțineri.

To Top