PSD nu a privit niciodată cu ochi buni pilonul doi de pensii și a încercat de mai multe ori să desființeze sau să naționalizeze sumele din acest pilon, a declarat fostul premier Ludovic Orban.
Parlamentarii Forța Dreptei împreună cu parlamentarii USR am atacat la CCR legea de aprobare a OUG 174 din 2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private.
7,7 milioane de români contribuie la pilonul 2 de pensii cu un procent de 3,75% din venitul brut. Acest procent va crește la 4,75% de la 1 ianuarie 2024. Banii se varsă într-un cont personal al fiecărui contribuabil și sunt administrați de companii private specializate. Administratorrii privați ai fondurilor de pensii din pilonul 2 investesc acești bani cu scopul de a crește suma din contul fiecărui contribuabil. Câștigul este cuantificat prin indicatorul care se numește randamentul fondului de pensii.
Banii acumulați în contul fiecărui cetățean care contribuie urmează să completeze pensia primită din sistemul public cu un venit suplimentar care depinde de suma acumulată în contul său pe perioada cât a contribuit și de randamentul anual al fondului de pensie.
- Guvernul a urmărit dinadins sărăcirea populației! Glăvan: Populația săracă a sărăcit cel mai mult
- Marele tun în agricultură: Aceiași băieți deștepți au înlocuit kilowattul cu kilogramul de grâu
- Ciolacu, atac uriaș la adresa unui celebru șef din România: Are tupeul să mai vină să îşi dea cu părerea?
Pesediștii au încercat să îi asmută pe pensionari contra acestui mecanism de asigurare a unei pensii suplimentare
PSD nu a privit niciodată cu ochi buni pilonul doi de pensii și a încercat de mai multe ori să desființeze sau să naționalizeze sumele din acest pilon. De multe ori pesediștii au încercat să îi asmută pe pensionari contra acestui mecanism de asigurare a unei pensii suplimentare spunând că nu pot să crească pensiile mai mult din cauza contribuțiilor plătite de persoanele active la pilonul doi de pensii.
Și actuala modificare a legislației ascunde cam aceeași intenție, de a alunga administratorii privați ai fondurilor de pensii. Pentru a demonstra această afirmație menționez doar câteva dintre modificări: reducerea cu aproximativ 20% a comisionului de administrare perceput de companiile de administrare, amenzi de până la 5% din cifra de afaceri aplicabile administratorilor, amenzi de până la 2 mlioane de lei pentru angajații companiilor de administrare, posibilitatea preluării administrării de către o entitate publică din subordinea ASF, Fondul de Garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, creșterea atribuțiilor ASF în privința reglementărilor secundare, menținerea regimului extrem de restrictiv în privința plasamentelor făcute de administratorii privați.
Reforma liberală a pensiilor realizată în 2007 a urmărit să asigure persoanelor active posibilitatea de utiliza o parte din contribuția de pensii pentru a-și asigura odată cu ieșirea la pensie un venit suplimentar pensiei obținute din sistemul public. Acest venit este asigurat din investirea cu cap a banilor din contribuții cu scopul de a îi înmulți, investiții care sunt făcute de companii specializate în administrarea unor astfel de fonduri. Statul trebuie doar să reglementeze corect și să asigure funcționarea în conformitate cu prevederile legale a acestor administratori de fonduri, nu să schimbe când are chef regulile jocului, să limiteze în mod absurd posibilitățile de investiții sau să emită reglementări care afectează negativ administrarea eficientă a acestor fonduri.
