Stiri Politice

Lucian Bode pleacă din Guvern! Schimbări uriașe în noul executiv al României (SURSE)

PNL: Lucian Bode este un ministru bun. Deja se exagerează cu această idee de plagiat

În interiorul PNL există două tabere cu viziuni diferite în ceea ce privește nominalizarea viitorilor miniștri. La întâlnirea de la Vila Lac, liberalii i-au transmis lui Nicolae Ciucă că doresc ca liderii din primul eșalon să fie nominalizați în viitorul Guvern. Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a cerut conducerii partidului să-i propună pe prim-vicepreședinții și vicepreședinții partidului pentru ministerele importante.

Solicitarea lui Blaga vine în consens cu dorința liderilor PNL nemulțumiți de Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Din această categorie fac parte prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Dan Motreanu dar și vicepreședinți ca Alina Gorghiu, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Florin Roman.

Tot la ședința informală de la Vila Lac, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan și-a exprimat intenția de a prelua ministerul Transporturilor și funcția de vicepremier.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că liderii PNL se așteaptă ca Lucian Bode să nu se regăsească pe lista viitorilor miniștri, iar acesta să se retragă la partid, „potrivit recomandărilor președintelui Klaus Iohannis”.

De partea cealaltă, Nicolae Ciucă și Lucian Bode în strânsă legătură cu președintele Klaus Iohannis vor să nominalizeze propriii oameni din eșalonul doi al partidului sau chiar consilieri prezidențiali.

Negocierile în interiorul PNL pentru portofolii vor fi unele complicate și rămâne de văzut dacă președintele Klaus Iohannis va reuși să-și mențină influența asupra partidului și să propună în noul Guvern oamenii pe care și-i dorește.

Care sunt miniștrii PNL care sunt pe lista neagră

Potrivit surselor liberale, Nicolae Ciucă ar putea să preia funcția de vicepremier și să renunțe la postul de președinte al Senatului. Rămânerea în Guvern i-ar securiza acestuia scaunul de președinte al PNL, explică sursele citate.

Pe lista neagră a miniștrilor pe care liberalii nu i-ar mai dori în viitorul Cabinet se află Daniel Cadariu (antreprenoriat și turism), Marcel Boloș (fonduri europene), Bogdan Aurescu (externe), Virgil Popescu (energie) și Cătălin Predoiu (justiție).

În spatele ușilor închise, la negocierile interne au apărut nume noi pentru diverse portofolii. De exemplu, pentru ministerul de Externe s-ar afla în discuție numele consilierei prezidențiale Luminița Teodora Odobescu, dar și-ar dori acest portofoliu și vicepreședintele PNL Alina Gorghiu.

Totodată, în discuțiile interne de partid pentru portofoliul de la Finanțe apare numele lui Sebastian Burduja (în prezent ministru al Digitalizării, susținut de Bode și Ciucă pentru șefia PNL București ) dar și al senatorului și fost ministru al Finanțelor Alexandru Nazare (care ar fi susținut de prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu).

În funcție de negocierile cu PSD, Agricultura și Internele ar putea reveni liberalilor, iar aici a fost vehiculat numele prim-vicepreședintelui Dan Motreanu.

Șanse mari să rămână și în viitorul Guvern le are actualul ministru al Educației, Ligia Deca.

To Top