Stiri Politice

Lovitură pentru România: În momentul ăsta, avem blocați banii pentru construcția de spitale

Scandal total în politică: USR să se delimiteze de primarii penali şi incompatibili

USR anunță că de peste 300 de zile parlamentarii PSD și PNL nu înțeleg cum sau nu vor să transpună corect în legislația românească Directiva Europeană privind protecția avertizorilor de integritate. Adică aceia care semnalează inclusiv acte de corupție în instituțiile publice, a anunțat, pe contul său de Facebook, Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene.

Oricum o fac, numai protecție și încurajare a avertizorilor nu le iese.

Acesta e jalon în PNRR și din cauza felului în care au făcut legea avem acum blocate 2,8 miliarde de euro. Comisia le tot cere să o refacă în concordonață cu ce scrie în PNRR. Și ei tot speră că o să închidă Bruxelles-ul ochi. Nu-i închide.

În momentul ăsta avem blocați banii pentru construcția de spitale, școli sau autostrăzi din această cauză.

USR le dă o mână de ajutor. Colegul meu Stelian Ion a depus un proiect de lege de modificare a legii avertizorului care corectează deficiențele semnalate de Comisie.

Le cerem celor de la PSD și PNL să o aprobe în regim de urgență și să deblocăm banii din PNRR.

Să-i vedem cum se mișcă, nu trebuie decât să vrea, a declarat fostul ministru Cristian Ghinea.

Iniţiativă legislativă a USR de modificare a Legii avertizorului de integritate

Reprezentanţii USR au depus, vineri, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii avertizorului de integritate care pune textul legii în concordanţă cu Directiva Europeană şi cu prevederile jalonului din PNRR şi le solicită partidelor de la putere să adopte în procedură de urgenţă această iniţiativă pentru a putea debloca plata a 2,8 miliarde de euro din PNRR.

“Sunt peste 300 de zile de când trebuia finalizat jalonul din PNRR privind intrarea în vigoare a legii privind protecţia avertizorilor, prin transpunere în legislaţia naţională a unei directive europene. Respectarea acestui jalon este strâns legată de a doua tranşă de bani europeni. Au depăşit şi termenul, au adoptat şi o lege care îi expune pe avertizorii de integritate, nu îi protejează. De asta Comisia Europeană nu eliberează fondurile pentru România. Am depus iniţiativa de reparare a Legii avertizorului de integritate, pentru că nu mai avem timp să stăm după agenda lui Predoiu, total ruptă de interesul oamenilor şi puternic conectată la interese politice”, spune Stelian Ion, vicepreşedinte USR şi fost ministru al Justiţiei, potrivit unui comunicat al USR.

Pe 15 februarie a expirat perioada de evaluare a cererii de plată numărul 2 din PNRR, iar Comisia Europeană cere în continuare României să refacă o serie de jaloane şi ţinte care ar fi trebuit să fie îndeplinite încă din luna martie a anului trecut. Acest lucru înseamnă că se amână plata celor 2,8 miliarde de euro către România, iar următoarea cerere de plată, planificată pentru martie, nu poate fi momentan depusă, se arată în comunicat.

Printre jaloanele cele mai problematice pentru care Comisia solicită măsuri urgente este Legea privind avertizorul de integritate, care ar fi trebuit să fie gata încă din martie anul trecut. Această lege, care transpune o Directivă Europeană, a fost în repetate rânduri criticată pentru forma adoptată, care nu asigura mai multă protecţie şi nici nu încuraja avertizorii de integritate.

To Top