Stiri Politice

Lovitură dură pentru unguri! Guvernul lui Nicolae Ciucă blochează decisiv acţiunile Budapestei

Lovitură dură pentru unguri! Guvernul lui Nicolae Ciucă blochează decisiv acţiunile Budapestei

Lovitură dură pentru unguri! Guvernul lui Nicolae Ciucă blochează decisiv acţiunile Budapestei în România. Executivul nu și-a dat acordul ca Budapesta, prin diferite fundații și asociații, să continue investițiile în Transilvania.

Apogeul investiţiilor ungurilor în Transilvania se produsese în 2020. Acum, totul este istorie. „Fondurile destinate programelor de dezvoltare economică în Bazinul Carpatic sunt incluse și în bugetul de stat al Ungariei pe 2023. Cu toate acestea, este încă nevoie de un acord româno-maghiar pentru demararea programului. Au loc negocieri în această chestiune”, a declarat Mónika Kozma, conform adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, Ungaria a discutat anterior cu fostul Guvern despre modul în care putea să susțină economic anumite investiții din Transilvania.

Ministerul Afacerilor Externe a spus clar nu și-a dat consimțământul pentru un asemenea program de investiții. „Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României.

În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, a precizat MAE, conform g4media.ro.

Lovitură dură pentru unguri!

Agenţia de stat maghiară MTI susţinea că Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiţii transfrontaliere. Budapesta se concentrează pe finalizarea celor deja începute. Publicaţia îl citează pe primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, edil care a amintit de ceea ce le-a spus Viktor Orban oamenilor care au fost la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară. „În următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii transfrontaliere, întrucât Guvernul Ungariei se concentrează pe finalizarea celor care au fost demarate deja”, arată agenţia.

ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune primesc de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta. Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar. Potrivit publicaţiei independente „Atlatszo Erdely”, care constant a investigat aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania.

Pe de altă parte, potrivit datelor pentru 2021, ar fi fost date doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica, Fundaţia Partium, Fundaţia Leda şi Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor).

To Top