Stiri Politice

Legea care lasă în urmă milioane de copii! Este scandal uriaș în Parlament: Învăţământul a ajuns zero

Propunerea legislativă: Cel mult zece persoane înregistrate cu cartea de identitate la o adresă

În România, învăţământul a ajuns zero dacă nu este însoţit de meditaţii, a declarat, în Parlament, Senatorul USR Ştefan Pălărie.

Senatorul USR Ştefan Pălărie i-a adresat ministrului Educaţiei, Ligia Deca, miercuri, la Ora Guvernului, un set de întrebări referitoare la “industria de meditaţii”, la politizarea funcţiilor de directori, la “pomenile electorale” în cazul salarizării profesorilor, dar şi la mandatele “pe viaţă” ale rectorilor în funcţie” şi la conţinuturile educaţionale şi manualele după care învaţă elevii.

“De ce aţi cedat în faţa industriei de meditaţii din România, cea are împarte astăzi elevii în săraci fără viitor şi elevi cu bani care îşi pot cumpăra accesul la un examen special pentru ei în licee. În România, asta ne spun părinţii, învăţământul a ajuns zero dacă nu este însoţit de meditaţii (…). Totuşi, a prezerva această situaţie şi pe viitor în legile educaţiei nu poate să fie decât anunţul iminent al unui mare dezastru. De ce aţi cedat baronilor din PSD şi PNL, lăsându-i să pună în continuare directori şi inspectori. Suntem o ţară a interimatelor pe viaţă, aproape, şi lăsaţi primarilor, de asemenea, dreptul să demită directori de şcoli. Aţi creat şi creaţi prin aceste legi o suită întreagă de posturi care vor avea loc la nivelul fiecărui judeţ, tocmai pentru aparatele de partid”, a precizat Pălărie.

USR, despre legea educației: De ce aţi făcut o lege care lasă în continuare în urmă milioane de copii?

Senatorul USR a criticat-o pe Deca şi pentru lipsa unui program prin care să fie acoperite cheltuielile de transport, cele de masă şi de meditaţii, dar şi pentru modul în care sunt salarizaţi profesorii.

“De ce aţi făcut o lege care lasă în continuare în urmă milioane de copii? Sunt părinţii care trebuie să acopere cheltuielile de transport, părinţii care trebuie să acopere cheltuielile de meditaţii. De ce nu generalizaţi un program cât se poate de simplu – masă, casă la nivel naţional pentru toţi copiii din România. De ce aţi acceptat ca salarizarea să fie mutată, la cererea PSD, într-un spectacol de pomeni electorale, în loc să garantaţi, aşa cum aţi promis cu 20 de zile înainte, un salariu decent pentru profesori? (…). E o batjocură la adresa profesorilor prin ceea ce faceţi dumneavoastră “, a afirmat Pălărie.

Pălărie a chestionat-o, de asemenea, pe Ligia Deca cu privire la mandatele “pe viaţă” pe care le deţin rectorii, precum şi referitor la metodele învechite după care învaţă elevii.

“De ce le daţi rectorilor în funcţie mandate pe viaţă, v-aţi fotografiat cu rectorii la Craiova, i-aţi consultat intens, se pare, pentru că legea învăţământului universitar mai degrabă pare să fie scrisă chiar de către rectori şi pentru rectori. Dumneavoastră scrieţi şi propuneţi legi pentru România, nu pentru un grup particular şi restrâns de interese. Conţinuturile educaţionale şi manualele (…). Suntem într-o ţară care învaţă după conţinuturi – forme şi metode din anii 90”, a conchis senatorul USR.

To Top