Stiri Politice

Klaus Iohannis: Trăim vremuri critice!

Klaus Iohannis: Trăim vremuri critice!

Un deceniu de schimbări majore a început deja, a declarat Klaus Iohannis, care a adăugat faptul că “trăim vremuri critice.”

Incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu, spune președintele Klaus Iohannis la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții.

„Într-adevăr, trăim vremuri critice. Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Prețurile energiei au crescut și securitatea aprovizionării a fost amenințată.

Inflația afectează bunăstarea economică a cetățenilor noștri. Este nevoie urgentă de acțiune climatică. Cu toate acestea, acțiunea noastră decisivă pentru tranziția verde întâmpină încă obstacole. La fel și pentru tranziția digitală. Economiile globale se confruntă cu creșterea nivelului datoriilor și cu o încetinire a creșterii, ambele contribuind la sporirea vulnerabilităților macroeconomice şi reducerea interesului pentru investiții. Sustenabilitatea financiară se află sub o nouă presiune.

Klaus Iohannis: Incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu

Dependențele în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, în special pentru materiile prime, au devenit o vulnerabilitate majoră pentru economia post-pandemie. Ca urmare a acestor lucruri, economia globală devine din ce în ce mai fragmentată. Globalizarea se confruntă cu provocări serioase. Pe scurt – incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu. Toate acestea ne obligă să ne adaptăm mai repede decât înainte.

Cei care sunt capabili să o facă și chiar să fie cu un pas înainte vor deveni mai puternici, mai rezilienți și mai pregătiți pentru viitor”, spune Klaus Iohannis la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții.

În opinia lui, trei lucruri vor fi esențiale: „În primul rând – adaptabilitatea prin soluții rapide la provocările actuale, păstrând în același timp obiectivele noastre strategice. În al doilea rând – unitatea de acțiune. Într-o lume fragmentată, Uniunea Europeană poate reuși numai dacă statele membre rămân unite. În al treilea rând – să rămânem loiali valorilor noastre fundamentale”.

„În acest moment critic, trebuie să acționăm decisiv pentru a consolida Europa atât în interior, cât și pe scena globală. Construirea rezilienței începe acasă. Coeziunea noastră internă este nucleul forței noastre – aceasta trebuie păstrată în mod prioritar. Această nouă eră economică necesită deja investiții masive în tranziția verde și cea digitală, în special prin noi tehnologii curate inovatoare și competitive.

În fața incertitudinii actuale, pentru a evita un decalaj de investiții și inovare, Uniunea Europeană trebuie să rămână o destinație atractivă. Și este de datoria noastră, ca state membre, să contribuim la o Europă stabilă, coerentă și prosperă, cu o economie solidă și o industrie competitivă.

Economia românească își joacă activ rolul în aceste eforturi. Vedem contextul actual ca un catalizator pentru ambițiile noastre către un viitor digital, verde și sustenabil și o oportunitate de a stimula investițiile în energie, transport, agricultură, infrastructură de sănătate și tehnologie”, adaugă șeful statului.

To Top