Stiri Politice

Klaus Iohannis a dat semnalul: Îl va desemna premier pe Marcel Ciolacu

Îl respinge Iohannis pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier? "Dreptul constituțional este al președintelui"

Cred că rotaţia guvernamentală este posibilă şi se va întâmpla, a declarat președintele Klaus Iohannis, ceea ce reprezintă un semnal că președintele îl va desemna pe Marcel Ciolacu în funcția de premier al României.

Această coaliție a apărut ca un rezultat al rațiunii politice. România a înțeles că vor veni multe crize,. politicienii au înțeles, spre surprinderea multora, că țara trebuie guvernată de un guvern cu o susținere solidă în Parlament. Așa s-a creat coaliția care guvernează România de mai bine de un an cu un guvern condus de premierul Ciucă, care a reușit să evite un impact grav al tuturor crizelor prin care am trecut până acum, atât criza energetică, cât și criza de securitate și așa mai departe. Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulțumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulțumit, pentru că ceea ce trebuia să facă coaliția și guvernul, să treacă România prin criză, au făcut cu succes”, spune Klaus Iohannis.

El admite că „nu toate detaliile au fost rezolvate”.

„Dar nici nu cred că s-a așteptat cineva ca această coaliție să funcționeze numai cu foarte bună înțelegere și nummai cu soluții ideale. este o coaliție politică complicată și trebuie să vedem partea plină a ăpaharului – s-au înțeles și au rezolvat lucrurile cu care s-au confruntat. Întrebarea care se pune în spațiul public e cum se continuă, fiindcă în câteva luni ar trebui să se producă rotația la conducerea guvernului. Eu cred că această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că există o alternativă viabilă la această rotație și partidele au înțeles. Toate partidele au înțeles acest lucru”, adaugă șeful statului.

El apreciază că rotația de la conducerea Executivului vine cu detalii care trebuie negociate.

„În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea și bunul mers al lucrurilor. Dacă nu se întâmplă așa și lucrurile se îndreaptă spre o situație de așa-zise alegeri anticipate, complicat de ajuns acolo, atunci va fi decizia coaliției și eu mă voi implica pentru a garanta stabilitatea țării, pentru a garanta un mers normal al lucrurilor publice. Până la urmă, alegeri vor fi. Cel mai târziu la sfârșitul anului viitor. Încă odată, eu cred că această rotație și sunt convins că această coaliție va merge mai departe. Nu sunt motive de îngrijorare. Nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri, după alegeri”, încheie Iohannis.

El a fost întrebat dacă ar fi de acord cu declanșarea alegerilor anticipate, în condițiile în care PSD și PNL nu se vor înțelege la rotația premierilor, stabilită pentru 25 mai, când Marcel Ciolacu ar trebui să preia funcția de premier.

Ciolacu: Nu am așteptări ca președintele Iohannis să mă nominalizeze din inimă

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că președintele Klaus Iohannis este nevoit să-l nominalizeze pentru funcția de premier, însă „nu o va face din inimă”. În același timp, liderul social-democraților susține că nu a mai discutat cu șeful statului de o lungă perioadă de timp.

„Avem un președinte ales care o să desemneze viitorul prim-ministru, cu prerogative constituționale. Nu cred că o va face din inimă, să fiu sincer, să mă nominalizeze, dar sunt ferm convins că rațiunea îl va îndrepta spre această decizie. Nu am așteptări de la președintele României să o facă din inimă. Nu am aceste așteptări”, a spus Ciolacu.

Totodată, liderul social-democraților susține că nu a vorbit cu președintele României de o perioadă lungă de timp și că nu obișnuiește să poarte discuții cu acesta.

„Nu am avut niciun dialog cu președintele de o perioadă mai lungă. Nu am mai avut discuții”, a spus șeful PSD la România TV. Ciolacu spune că rocada premierilor se va face în liniște și că în acest moment e important ca partidele din coalitie să aibă „maturitate politică după 30 de ani de democrație”.

„Cred că s-a săturat toată lumea să vorbim despre această rotație a prim-miniștrilor. Ea va avea loc mai liniștită decât se tot anunță, dar cred că prioritățile rămân altele, pentru români. Există o mare așteptare. Există o coaliție între marile partide. A fost un moment în care a fost nevoie de maturitate politică, după 30 de ani de democrație. Trebuia să fim conștienți de ceea ce se întâmplă. A venit războiul, pandemie, criză energetică. PSD a decis să intre la guvernare în urma unei guvernări dezastruoase de dreapta”, a spus președintele PSD.

Acesta a menţionat că este posibil ca, până pe 1 iunie, să se realizeze rotaţia premierilor în coaliţia de guvernare. „Cert este că, dacă nu se face rotaţia, înseamnă că atunci e cu adevărat un afront, nu faţă de Marcel Ciolacu, un afront adus PSD, cel mai mare partid din România, care a luat o decizie corectă într-un moment dificil politic şi economic pentru România. Dacă cineva doreşte să aibă astfel de ambiţii, după ce noi, ca şi români, ne-am făcut datoria corect, atunci acest schimb nu va mai avea loc.

Dar eu nu cred că se va ajunge acolo. Repet, raţiunea o să primeze. (…) Eu vă spun că va fi rotaţie lină, aşezată, perioadă foarte scurtă, cu un program de guvernare foarte bun, axat pe producţia în România, întors cât mai mult din PIB în economie, cum am făcut şi anul trecut, continuarea investiţiilor – ne-am asumat 7,1% din PIB pe investiţii, sper să ajungem la 6,8 – 6,9, să încercăm să închidem acest an cu 7%, deblocându- se şi foarte multe sume de la fondurile europene”, a afirmat el.

To Top