Stiri Politice

Guvernul a urmărit dinadins sărăcirea populației! Glăvan: Populația săracă a sărăcit cel mai mult

Guvernul a urmărit dinadins sărăcirea populației! Glăvan: Populația săracă a sărăcit cel mai mult

Profesorul de economie Bogdan Glăvan a scris o postare pe contul său de Facebook în care a vorbit despre problema cheltuielilor pe care Guvernul le are cu refugiații.

Apropo de Eurobarometru, trebuie să căutăm să înțelegem de ce unii cetățeni consideră că refugiații ucraineni au fost ajutați prea mult. Chiar sunt curios: de ce credeți asta? – sau, dacă nu credeți asta, ați vorbit cu cineva care crede asta și ce explicație ați primit?

Un motiv auzit este că statul îi ajută exagerat pe refugiații ucraineni prea mult, deși mulți dintre ei aparent nu au nevoie, manifestă un stil de viață superior românilor cu venituri mici. Acest motiv, să recunoaștem, nu este nici irațional, nici dovada unei lipse de altruism.

Oamenii sunt consecvenți când îl aplică și ucrainenilor dar și românilor: să ne gândim la chestiunea “asistaților social” care nu fac nimic, dar primesc bani moca, care a stârnit destulă enervare în trecut.

Bogdan Glăvan: De ce nu ajută Guvernul și pe românii nevoiași? Oamenii au dreptate

Apoi, oamenii nu sunt informați corect în legătură cu finanțarea acestor ajutoare. Din câte știu, banii oferiți refugiaților au fost decontați de UE, deci nu ne împovărează semnificativ. Guvernul ar trebui să arate: câte ajutoare s-au dat și din ce surse. Mulți cred că refugiații trăiesc pe cârca noastră, ceea ce nu este tocmai corect.

În fine, chiar și dacă așa stau lucrurile, se mai pune întrebarea: dar de ce nu ajută statul și pe românii nevoiași? Oamenii au dreptate să perceapă și să își declare nemulțumirea față de tratamentul diferențiat.

Ce să zic… aici problema e mai complexă. Răspunsul brutal este că guvernul a urmărit dinadins sărăcirea populației – inevitabil, populația săracă a sărăcit cel mai mult – prin politica de austeritate.

Nu e rău că guvernul a dorit să reducă deficitul bugetar, rău este că mereu încearcă să facă asta mărind taxele sau reducând otova veniturile oamenilor, ca în 2010.

Niciodată nu încearcă să pună ordine în cheltuielile publice, din contră, exemplele de cheltuire nesimțită a banului public abundă: de la achiziții dubioase de mașini la fotolii pentru CE Oltenia, de la angajarea unui incompetent la acordarea de sporuri nemeritate. Dar asta nu are legătură cu refugiații ucraineni. Și fără ei, guvernul tot austeritate ar fi făcut.

To Top