Stiri Politice

Gestul șocant făcut de parlamentarii USR: Coaliţia PSD-PNL – groparul imaginii internaţionale a României culturale

Cutremur uriaș în USR! Un greu din partid și-a dat demisia: Am alte valori

Gest șocant. În această dimineaţă, parlamentarii USR Iulian Bulai şi Remus au depus o coroană la sediul central al Institutului Cultural Român (ICR) din Bucureşti, pentru a marca decesul simbolic al diplomaţiei culturale româneşti.

În ultimul an, coaliţia PSD-PNL a transformat funcţiile de conducere ale filialelor ICR din străinătate în sinecuri personale şi de partid, numind ca directori şi directori adjuncţi neamuri şi cumetri al şefilor de partid, foşti politicieni rămaşi pe linie moartă şi necunoscători de limbi străine (începând cu limba ţării unde sunt trimişi), foşti şefi de case de cultură sau habarnişti fără nicio legătură cu domeniul cultural.

“Performanţele” imobiliare şi muzicale ale directoarei ICR Londra, Catinca Maria Nistor, au făcut înconjurul presei şi obiectul revoltei opiniei publice, în timp ce despre acţiunile culturale ale ICR-ului din Marea Britanie nu se ştie nimic – fiindcă ele nu există.

Nu putem decât să constatăm decesul

“Felul în care se comportă Catinca Maria Nistor ca directoare a unei instituţii a Statului român e o ruşine naţională. Trimiterea la post în străinătate a unor persoane fără minima calificare sau competenţă în cultură ori diplomaţie e o crimă. Conducerea ICR şi coaliţia la putere refuză până şi să accepte eşecul cosmic al acestor numiri. Reprezentarea culturală a României în străinătate e, în acest moment, moartă, asasinată de actuala guvernare. Nu putem decât să constatăm decesul şi să transmitem, astfel, celor responsabili regretele cetăţenilor români pentru îngroparea imaginii culturale a României. Poate măcar la comemorarea de 40 de zile să se trezească şi guvernanţii noştri”, spune deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

Întregul ICR este, în acest moment, o colecţie de sinecuri, cu singura misiune de a plăti salarii consistente şi sejururi prelungite în străinătate unor incompetenţi din eşaloanele trei-patru ale partidelor la putere, cu efecte negative majore asupra reputaţiei internaţionale a României ca producător de cultură de înaltă calitate.

“Am făcut tot ce era omeneşte posibil să oprim derapajele grave de la însăşi esenţa Institutului Cultural Român – aceea de a reprezenta România în lume, din punct de vedere cultural. Am trimis sesizări, interpelări, am chemat conducerea ICR în Parlament, am tras semnale de alarmă în spaţiul public. Nicio reacţie.
ICR s-a umplut de politruci şi de oameni care nu au absolut nicio treabă cu domeniul cultural. Mulţi oameni care au fost puşi cu mâna de PSD şi PNL. ICR a devenit, în acest moment, piatra funerară a culturii româneşti în străinătate”, spune senatorul USR Remus Negoi, membru în Comisia de cultură a Senatului.

USR solicită, din nou, prezenţa preşedintelui Institutului Cultural Român, Lucian Jicman, la audierea Comisiei de Cultură din Senat, demiterea Catincăi Maria Nistor din fruntea ICR Londra şi stoparea numirilor politicianiste la conducerea filialelor ICR din străinătate.

To Top