Stiri Politice

Gestul făcut în această seară de George Simion: Eroii care s-au jertfit pentru România au voie să se odihnească în pământul patriei lor

Gestul făcut în această seară de George Simion: Eroii care s-au jertfit pentru România au voie să se odihnească în pământul patriei lor

După decizia tribunalului privind crucile erorilor români din Valea Uzului, George Simion a pus o postare pe Facebook care nu are cum să fie trecută cu vederea. Președintele AUR a postat o fotografie în care se află chiar în cimitirul vizat de decizia judecătorilor și a scris și un text, ca o reacție la această decizie.

Dacă istoria României se adoptă prin vot în Parlament și se negociază cu partenerii externi, eroii care s-au jertfit pentru România au voie sa se odihnească în pământul patriei lor doar cu stampilă de la tribunal. Oricât de legala ar fi decizia judecătorilor în cazul Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului, ea nu este decât expresia dezbinarii și a lipsei de respect pentru sacrificiul suprem al unor ostași, a scrie George Simion pe contul său de Facebook.

Instanța a decis că crucile ridicate în Cimitirul din Valea Uzului trebuie demolate

Curtea de Apel Bacău a pronunțat decizia definitivă în procesul care viza ridicarea a 50 de cruci comemorative ale ostaşilor români în Cimitirul militar din Valea Uzului. Instanța a stabilit că autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru crucile din cimitirului militar Valea Uzului este ilegală.

Instanța a respins recursul autorităților din Dărmănești și a menținut sentința de la Tribunalul Bacău, pronunțată cu un an în urmă, unde s-a decis demolarea crucilor de beton construite ilegal, cu bani publici.

Anul trecut, Tribunalul Bacău a decis, printre altele că „anulează autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi dispune desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire.”

Decizia de acum vine după ce, în octombrie 2021, Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv decizia Consiliului Local Dărmăneşti din martie 2019, prin care acesta a trecut cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului. Oraşul a intabulat terenul cimitirului având o suprafaţa de 7979 mp pe baza acestei hotărâri.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, aşezată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea maghiară îl considera un cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, mii de români au invadat cimitirul pentru a participa la sfinţirea parcelei şi monumentului românesc. Secuii prezenţi au încercat să împiedice acest lucru, formând un lanţ viu.

Scandalul din acel moment, dar și alte manifestări ulterioare au fost o rampă de lansare pentru George Simion, copreședintele partidului extremist AUR.

La o săptămână după evenimentele violente, scrie Hirado.hu, autorităţile române competente au precizat că cei 149 de militari români – al căror nume au fost citite în cadrul ceremoniei de după ocuparea cu forţa a cimitirului – nu sunt înmormântaţi, de fapt, în cimitirul militar din Valea Uzului.

Decizia definitivă a Curții de Apel Bacău a fost salutată de liderii comunității maghiare.

To Top