Stiri Politice

George Simion aruncă bomba! Adevărul despre ce s-a întâmplat, de fapt, în Parlament: Denunţăm lucruri înfăptuite samavolnic

Sunt asasini economici! George Simion a dat de pământ cu Marcel Ciolacu, chiar în timp ce era la TV

Poiectul privind contribuţia de solidaritate adoptat de Camera Deputaţilor nu va face posibilă taxarea OMV Petrom, a declarat președintele AUR, George Simion, în cadrul unei conferințe de presă.

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, miercuri, că proiectul privind contribuţia de solidaritate pentru companiile din energie, adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, nu va face posibilă taxarea OMV Petrom.

George Simion: În actuala formă a legii nu va fi posibilă taxarea OMV Petrom

“Ponderea noastră este de 10 la sută în Parlament, totuşi denunţăm lucruri înfăptuite samavolnic precum aşa-zisa taxare a OMV Petrom care nu se va întâmpla niciodată. Ne-am abţinut şi în comisii şi în plen pentru că actuala coaliţie vinde himere. În actuala formă a legii nu va fi posibilă taxarea OMV Petrom”, a afirmat Simion, într-o conferinţă de presă.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care extinde taxa de solidaritate, astfel încât să oblige și OMV Petrom la plată, după ce compania a anunțat anterior că nu datorează această taxă.

Proiectul de lege aprobă o ordonanță de Guvern (nr. 186/2022) ce impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, conform cu un regulament european în acest sens. Această taxă se aplică companiilor care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că sub 75% din cifra de afaceri a companiei provine din aceste sectoare.

Întreg statul român a reacționat la această declarație, spunând că OMV Petrom trebuie să plătească această taxă, mai ales după ce compania a anunțat că a obținut anul trecut un profit record de peste 10 miliarde de lei. Guvernul a trimis inclusiv ANAF în control la companie, apoi a cerut clarificări de la Comisia Europeană privind aplicarea acestei taxe.

Acum, parlamentarii au adus modificări la legea de aprobare a ordonanței Guvernului, astfel încât să extindă această taxă inclusiv la OMV Petrom, deși nu specifică în mod clar numele companiei.

Astfel, un amendament depus de grupurile parlamentare PSD, PNL și UDMR și adoptat miercuri de Camera Deputaților include noi activități care vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de taxa de solidaritate.

To Top