Stiri Politice

Gabriela Firea spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic!

Gabriela Firea spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic!

Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic, este de părere fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea.

La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun șantier de consolidare a blocurilor cu bulină, transmite sâmbătă Gabriela Firea, care spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic.

Ministrul Familiei Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, spune că Bucureștiul a pierdut lupta cu reducerea riscului seismic, din septembrie 2020 încoace.

„La 46 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în Capitală nu se lucrează pe niciun șantier de consolidare a blocurilor cu bulină, programul București Trainic a fost blocat, în ultimii 2 ani nicio clădire pericol public nu a fost pusă în siguranță sau consolidată în Capitală, iar încrederea cetățenilor că autoritățile pot face lucruri pentru siguranța lor a scăzut dramatic. E păcat că munca a sute de oameni din mandatul meu de primar a fost aproape în zadar! Primarul general Nicușor Dan, susținut până-n pânzele albe de USR, PMP, omul politic de tristă amintire Ludovic Orban și PNL a promis <Noul București> și continuă să livreze minciuni: <Noul București> cade pe cetățeni!”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Chiar Nicușor Dan a blocat lucrările timp de doi ani

Ea dă ca exemplu anunțul consolidării blocului din strada Blănari nr. 14.

„Forțat de tragedia din Turcia și pentru a arăta că în București se lucrează, Nicușor Dan a mers pe așa-zisul șantier pentru a porni lucrările. O mare minciună! Chiar Nicușor Dan a blocat lucrările timp de doi ani și asta este realitatea pe care o știu bine proprietarii din bloc, mutați în locuințele de necesitate în vara anului 2020. Concret, în 15 iulie 2020, în timpul mandatului meu de primar general, conducerea AMCCRS a semnat contractul pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de consolidare. A doua zi, a fost emis ordinul de începere pentru că era o urgență. Imediat au fost relocați toți proprietarii către locuințele de necesitate, pe cheltuiala administrației. Am făcut anunțurile la vremea respectivă și mă bucur că o parte a presei nu a uitat. Se lucra la proiectare când Nicușor Dan a ajuns primar general și totul s-a blocat. Acum, primarul general ar fi trebuit să anunțe finalizarea lucrărilor, nu abia începerea lor. Și e un singur exemplu”, susține Firea.

Conform acesteia, în acest moment lucrările de consolidare sunt oprite pe șantierele începute în perioada 2018-2020, în ultimii doi ani, nu s-au executat lucrări și nu s-au semnat convenții cu proprietari din clădiri cu risc seismic, iar proprietarii din clădirile consolidate între 2018 și 2020 încă așteaptă recepția lucrărilor. Firea spune că, până acum, doar o singură clădire din 11 este din nou locuită, dar fără recepție.

Ea mai spune că, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată nicio fațadă.

„Știm cu toții placa <greaua moștenire și datoriile din vechiul mandat>, dar asta nu mai merge. În 2021 și 2022, Nicușor Dan a avut cu 2,1 miliarde de lei mai mult decât în 2019 și 2020, ultimii ani ai mandatului meu. Deci bani suficienți să plătească facturile pentru lucrări, nu datorii cum spune public, și să lucreze și la altele. (…) Din păcate, din cauza inacțiunii primarului general și a majorității care-l susține, Bucureștiul încă este capitala europeană cu cel mai ridicat risc seismic”, mai arată Gabriela Firea.

To Top