Stiri Politice

Dosarul de plagiat al lui Nicolae Ciucă a fost clasat: Fapta nu există

Nicolae Ciucă: Nu am decis blocarea importurilor din Ucraina

Faptele de care era acuzat Nicolae Ciucă s-au prescris în urmă cu 15 ani, iar diploma este doar un act care certifică sau atestă titlul de doctor şi nu constituie un înscris oficial fals, potrivit ordonanței procurorilor din care dosarul penal pentru plagiat al premierului a fost clasat.

„Conform art. 197 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, <Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie>. Conform alin. (2) <Împăcarea înlătură răspunderea penală>.

Termenul de presctripție a răspunderii penale în cazul infracțiunii mai sus menționată este de 5 ani conform art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal și curge de la data săvârșirii infracțiunii, respectiv din anul 2003, termenul de prescripție fiind așadar împlinit în anul 2008, înainte de sesizarea formulată în prezenta cauză”, se arată în ordonanța prin care a fost dispusă clasarea dosarului penal deschis în urma unei plângeri în care s-a reclamat faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.

„Folosirea diplomei de doctor nu se circumscrie, așadar, conținutului constitutiv al infracțiunii de uz de fals prev. de art. 323 Cod penal, întrucât diploma de doctor este doar un act care certifică/atestă titlul de doctor și nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale, neavând înțelesul prev. de art. 320 Cod penal sau art. 321 Cod penal (înscris alterat sau contrafăcut).

Pe cale de consecință, infracțiunea de uz de fals în formă continuată, pretins săvârșită începând cu anul 2003 și până în prezent, nu realizează elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii de uz de fals prev. de art. 323 Cod penal”, se menționează în documentul procurorilor.

Dosarul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat a fost clasat, la începutul lunii aprilie. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, fapta s-a prescris, iar în cazul infracţiunii de uz de fals în formă continuată, procurorul a constatat că „fapta nu există”.

To Top