Stiri Politice

Dezvăluiri din interiorul coaliţiei! Cum îşi împart PSD şi PNL funcţiile cheie din stat

Dezvăluiri din interiorul coaliţiei! Cum îşi împart PSD şi PNL funcţiile cheie din stat
Marcel Ciolacu Sursa foto Facebook

Dezvăluiri din interiorul coaliţiei! S-a aflat cum îşi împart PSD şi PNL funcţiile cheie din statul român. În apropierea schimbării de putere, cele două partide mai au de instalat în alte poziţii importante oameni cu greutate. Este vorba despre şefia AEP sau de patru poziţii din conducerea ASF.

PNL şi PSD urmează să facă schimbul de putere la finalul lunii mai. Atunci, Nicolae Ciucă ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de premier, iar la Palatul Victoria să ajungă şeful PSD, Marcel Ciolacu.

Până la finalul lunii mai cele două formaţiuni politice îşi împart alte funcţii importante în statul român.  Într-o ședință convocată de urgență la insistența PSD, Birourile Permanente reunite din Parlament au luat act de situația de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Social democraţii au decis când vor numi un nou şef în fruntea instituţiei. Până pe 17 februarie se depun candidaturile, iar pe 21 va fi plenul comun. În această zi este și termenul de depunere a raportului, conform adevarul.ro.

Urmează o procedură accelerată pe 21 februarie. Este vorba despre o comisie raportoare, dar și plen reunit. Totodată, de luni atribuțiile interimare de șefie merg la Zsombor Vajda, adică vicepreședintele numit de Guvernul Dăncilă.

Tot aceleași termene sunt valabile și pentru funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi. Aici este vorba despre un mandat de 9 ani pe poziția lăsată vacantă de Niculae Bădălău.

Dezvăluiri din interiorul coaliţiei!

Marea problemă în Coaliție este nu există încă o clarificare a împărțirii funcțiilor. PSD vrea șefia AEP, dar și funcția de la Curtea de Conturi, fiind ale unor foști membri. Mai mult, tot de la PSD ar urma să fie validată în funcția de președintă, în plenul comun, Monica Gubernat.

Surse din conducerea PNL spun că liberalii nu acceptă lăsarea tuturor acestor funcții la PSD. Vor fi negocieri, atât pentru AEP, Curtea de Conturi, însă și pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, conform sursei citate.

În ceea ce privește ASF, discuția va fi în trei. Şi UDMR va revendica din cele opt funcții vacante, printre acestea fiind una de prim-vicepreședinte și două de vicepreședinte. Pentru AEP PNL e gata să cedeze funcția fără probleme, dar vor solicita să fie o persoană cu un profil cât mai tehnocrat cu putință.

Până în prezent, un singur nume a fost vehiculat. Este vorba despre Toni Greblă, prefectul Capitalei. Acesta este în prezent suspendat de la Consiliul Legislativ.

O nouă discuția poate avea loc luni, dacă liderii Coaliției se vor reuni în ședință. La începutul zilei, PSD se reunește în Biroul Permanent al formațiunii, de la ora 10.00.

To Top