Stiri Politice

Delta Dunării e sacră pentru România! Marcel Ciolacu: Nimeni nu se poate apropia

S-a detonat bomba alegerilor prezidenţiale 2024! Ce ar putea pune la cale PSD şi PNL

Delta Dunării e sacră pentru România, nimeni nu se poate apropia, a declarat Marcel Ciolacu, adăugând că “nu e cazul să ridicăm un satelit să urmărim Ucraina.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că mărirea adâncimii în Canalul Bâstroe de către Ucraina, pentru navigarea cu un pescaj de 7 metri, reprezintă un lucru nepermis de acordurile internaţionale. El a anunţat că va avea, pe 24 februarie, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti Ihor Prokopchuk la care va aborda şi acest subiect.

„Nu se pune în balanţă ajutorul pe care trebuie să-l facem, şi umanitar, şi economic, şi nu numai Ucrainei, cu situaţia de la Canalul Bâstroe. La nivelul UE s-a hotărât că singurul canal navigabil din Delta Dunării este Sulina şi, printr-o excepţie, MAE, îndreptăţit, şi-a dat un acord ca la un pescaj de 3,5 să se poată naviga în această situaţie excepţională în care se află Ucraina. S-a constatat, am văzut cu toţii anunţurile făcute de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din Ucraina, că se poate naviga cu pescaj de 7 metri. Asta înseamnă că acolo s-au făcut nişte lucrări şi s-a mărit adâncimea, lucru nepermis de acordurile internaţionale şi de mediu”, a explicat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Marcel Ciolacu: Trebuie să se intre în legalitate cât mai repede

El a mai spus că va avea o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti şi va discuta acest subiect, pe 24 februarie. Liderul PSD a mai precizat că MAE şi Ministerul Transporturilor împreună cu Ministerul Transporturilor din Ucraina vor găsi soluţiile tehnice la această chestiune.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să se intre în legalitate cât mai repede şi se poate face acest lucru şi tehnic. Am vorbit în coaliţie de principii şi de decizia că nu se poate face în continuare acest transport cu pescaj mai mare de 7 metri.

Nu trebuie să începem să împărţim oamenii în buni şi răi, în susţinători ai Rusiei, când vrem să ne apărăm Delta Dunării”, a adăugat Ciolacu.

Chestionat dacă această problemă privind Canalul Bâstroe nu afectează deja Delta Dunării, liderul social-democraţilor a replicat: „Să sperăm că nu într-un mod radical”.

„Categoric că afectează, pentru că altfel n-am fi avut aceste acorduri de adâncime, dacă nu ar fi afectat. Acele acorduri s-au făcut în urma unor expertize. MAE şi-a dat acordul de a se naviga şi pe Chilia, şi pe Canalul Bâstroe. Cum se dă un accept, se poate şi retrage”, a conchis Marcel Ciolacu.

To Top