Stiri Politice

De ce ratează România miliardele de euro de la UE. Legile pe care Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu nu vor să le voteze

De ce ratează România miliardele de euro de la UE. Legile pe care Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu nu vor să le voteze
Marcel Ciolacu Sursa foto Facebook

S-a aflat de ce ratează România miliardele de euro de la UE. Este vorba despre mai multe legile pe care Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu nu vor să le voteze. România trebuia să rezolve mai multe probleme stringente pentru a putea accesa banii din PNRR.

Comisia Europeană a pus mai multe condiţii simple pentru a trimite miliardele de euro în România. Niciuna dintre aceste condiţii nu au fost îndeplinite de Guvernul PSD şi PNL.

Pentru a primi miliardele din tranşa a doua de bani, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu ar fi trebuit să impună trei legi. Nu au putut să o facă.

România s-a angajat să facă reforma pensiilor speciale, legea avertizorului de integritate şi legea salarizării bugetarilor. Nu a făcut nimic în acest sens. Acum, speră să primească derogări de la Comisia Europeană pe seama războiului din Ucraina.

Sorin Ioniţă, şeful Expert Forum vine cu o postare clară pe facebook. S-a aflat de ce vom rata cele trei miliarde de euro de la UE, a doua tranţă din PNRR. “Guvernul Cio-Ciu a pornit propaganda cum că “PNRR trebuie ajustat din cauza condiţiilor excepţionale, neprevăzute create de războiul din Ucraina”. Adică bagă fise în maşîna de zgomote la Bucureşti şi îl trimit pe studentul nostru al tuturor, EuroMP Negrescu, să facă ture pe la Bruxelles să ceară derogări nerealiste.

Hai să ne uităm pe listă: reforma pensiilor speciale; legea avertizorului de integritate; legea salarizării bugetarilor etc. Ce treabă au toate astea cu războiul din Ucraina, în ce fel le-a împiedicat? Dacă se făceau reformele, ele nici nu presupuneau cheltuieli în plus, ci scuteau bani la buget. Cât de caraghios să fii ca să mergi cu fonfleuri din astea de grădiniţă la Comisie?

 

De ce ratează România miliardele de euro de la UE

În realitate, cum vă povesteam acum un an de zile, coaliţia Cio-Ciu nu are nici cea mai mică intenţie să facă reforme, deşi Johannis de aia zice că a creat-o. Planul era clar de la început să ia prefinanţarea (adică avansul, cum ar veni, vezi grafic), ceea ce s-a şi întâmplat, 3.8 bn euro. Apoi să-i mai facă la buzunar pe europeni de vreo tranşă-două, cu abureli ca mai sus, încercând să vedem până unde ţine. Estimarea mea era că vom lua maxim 10bn euro din celebrele 30bn alocate României; iată că lucrurile s-a blocat deja la tranşa doi, fix unde mă aşteptam, după ce am incasat pe prima anul trecut.

Le mai putem da eventual ţeapă cu tranşa 2 în discuţie, vreo 2.8bn net, dar e greu, că s-au prins şi ăia care-i figura, iar ministrul Budăi, în loc de vreo reformă, se ocupă cu hărţuit femei şi merge la Chişinău la băute cu partidul urmăritului internaţional Plahotniuc, unde l-a trimis nea Marcel.

Deci 3.2+2.6+2.8=9.2 miliarde euro, asta e suma pe care o va trage Cio-Ciu din total, adică 32%. Mark my words. Deci uitaţi de spitale, digitalizări şi chestii, pentru că de fapt în coaliţie sunt alte priorităţi politice reale decât banii aştia condiţionaţi de reforme, să fim serioşi. Ce se va începe şi trece de alea 9.2 miliarde se va finaliza cu bani de la buget, iar in paralel coaliţia va dezlănţui uraganul diversionist de acoperire în presă, că ne persecută Vestul, străinii, OMV, Olanda, Zelensky etc. Atâta poate România lui Cio-Ciu: un euro din trei”, a scris Ioniţă.

To Top