Stiri Politice

Cum vrea Elena Udrea să scape de condamnare! S-a aflat ce vrea să facă fostul ministru

Cum vrea Elena Udrea să scape de condamnare! S-a aflat ce vrea să facă fostul ministru

Elena Udrea vrea să scape de condamnarea din dosarul finanţării campaniei electorale invocând prescrierea faptelor.

Avocaţii Elenei Udrea au solicitat joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încetarea procesului penal împotriva fostului ministru al Turismului în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009, pe motiv că faptele s-au prescris.

Concret, avocaţii au cerut ca Elena Udrea să beneficieze şi ea de deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Udrea nu a fost prezentă în sala de judecată, însă a intrat în direct prin videoconferinţă din închisoare şi a anunţat că este de acord cu cererea avocaţilor săi. Udrea execută la Penitenciarul Târgşor o condamnare de şase ani primită în dosarul “Gala Bute”.

Şi ceilalţi inculpaţi din dosar au solicitat încetarea procesului penal, cu excepţia Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, care a cerut continuarea judecăţii.

În martie 2021, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani închisoare cu executare

De cealaltă parte, procurorul de şedinţă a cerut suspendarea procesului până când Curtea de Justiţie a UE se va pronunţa cu privire la întrebările formulate de două instanţe în legătură cu aplicarea deciziilor CCR privind prescripţia, însă judecătorii au respins cererea.

Instanţa a anunţat că va da o decizie definitivă în acest caz pe 16 martie.

Procesul se află în faza de apel, după ce în martie 2021 Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor.

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani închisoare pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic, trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat.

Alte condamnări: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) – 6 ani pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea) – 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) – 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumei de aproximativ un milion de lei de la Elena Udrea.

To Top