Stiri Politice

Cum îşi asigură liniştea ministrul PSD Alexandru Rafila: Toţi stau cuminţi în “pixul ministrului”

Cum îşi asigură liniştea ministrul PSD Alexandru Rafila: Toţi stau cuminţi în "pixul ministrului"

Toţi şefii serviciilor de ambulanţă judeţene sunt interimari care depind de pixul ministrului, se arată într-un comunicat al USR, care explică faptul că în acest fel Alexandru Rafila îți asigură liniștea.

Toate serviciile de ambulanţă judeţene din România sunt conduse în prezent de manageri interimari, a căror numire este prelungită din şase în şase luni prin ordin al ministrului Rafila, care îşi asigură astfel liniştea şi blochează orice sesizare a neregulilor.

Deşi serviciile de urgenţă sunt o componentă esenţială a sistemului de sănătate din România, posturile de manageri nu sunt ocupate prin concurs. Prin urmare, competenţele acestora nu sunt verificate printr-un examen şi nu au obiective clar asumate şi evaluate prin indicatori de performanţă. Interimatul nu mai este o stare temporară, ci a devenit regula în aceste instituţii.

“Toţi stau cuminţi în ‘pixul ministrului’. Niciunul nu se va plânge de ambulanţele vechi de peste 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurşi; nu îi veţi auzi denunţând riscul la care se supun ambulanţierii, medicii şi asistentele la fiecare misiune; sau să zică ceva de personalul insuficient şi suprasolicitat. Interimarul, care speră la încă 6 luni de prelungire, va tăcea. Aşa suprimi independenţa instituţională din România, prin generalizarea interimatelor. Astfel îţi asiguri liniştea”, transmite deputatul USR Adrian Wiener.

Liniştea ministrului Rafila este obţinută însă şi prin suprimarea vocilor care semnalează neregulile grave din sistemul medical. Soţii Claudia şi Iulian Baicu, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ, şi Daniela Vameşu, doctor la Serviciului de Ambulanţă Tulcea, au rămas fără loc de muncă şi au fost hărţuiţi prin cercetări disciplinare repetate după ce au atras atenţia asupra unor nereguli grave din sistemul medical, a arătat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

USR: Noi vom încerca să modificăm legea

Soţii Baicu au fost daţi afară de o conducere coruptă, numită politic prin interimat din şase în şase luni, de un manager care nu a luat examenul când s-au organizat concursurile la nivel naţional. Daniela Vameşu a fost cercetată disciplinar de şapte ori, pentru că a sesizat nereguli şi a încercat să îmbunătăţească activitatea Serviciului de Ambulanţă Tulcea, schimbări respinse de managerii acestuia.

“Toţi cei care dezvăluie abuzurile din serviciile judeţene de ambulanţă şi din spitale devin victime. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ este o doamnă, Dorice Albu se numeşte, care este acolo de 9 ani şi din şase în şase luni i se prelungeşte mandatul. Se autopropune pe sine. Noi vom încerca să modificăm legea, ca să nu se mai poate prelungi din şase în şase luni. Dacă vocile din interior sunt stinse de un sistem corupt, mafiot, nu ne este protejată viaţa nici când avem nevoie ca o ambulanţă să ajungă la timp, nici când avem nevoie ca un doctor să ne trateze cu responsabilitate”, a transmis Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a precizat de asemenea că e nevoie de schimbări ale legii avertizorului de integritate, care să-i protejeze în mod real pe cei care semnalează neregulile grave din sistemul medical. USR a depus o iniţiativă legislativă în acest sens.

To Top