Stiri Politice

Ciolacu nu poate colabora cu preşedintele Iohannis! Profesor: Coaliția se va rupe!

Ciolacu nu poate colabora cu preşedintele Iohannis! Profesor: Coaliția se va rupe!

În calitatea de premier, Ciolacu nu poate colabora cu preşedintele Iohannis în problemele de politică externă şi securitate naţională, exact în perioada în care crizele externe solicită României o poziţie fermă şi precisă, scrie profesorul Ștefan Vlaston într-o opinie publicată pe site-ul adevarul.ro 

A și declarat că nu are un parteneriat cu președintele Iohannis. Nu cred că preşedintele poate trece peste acest inconvenient major.

Şi atunci, Ciolacu are o scuză clară şi credibilă de a pleca de la guvernare. Nu m-a vrut Iohannis premier. Şi închide gura tuturor criticilor care ar acuza PSD că a fugit de la guvernare.

“Ce să facă Ciolacu premier fără banii pe care toată clientela de partid îi aşteaptă cu gura arsă”

Ciolacu este de părere că PNRR conţine zeci de aberaţii, admise de Cîțu şi Ghinea, PSD nu era atunci la guvernare. Jaloane precum cel legat de avertizorul de integritate, decarbonizarea şi, mai ales, pensiile speciale este greu de crezut că vor fi atinse în timp util pentru a primi tranşele de bani din PNRR. Şi atunci, ce să facă Ciolacu premier fără banii pe care toată clientela de partid îi aşteaptă cu gura arsă? Să răspundă, inclusiv electoral, pentru neajunsurile şi criza financiară în care va intra România fără aceşti bani? Sau să rămână în opoziţie, să critice PNL şi restul partidelor politice că nu sunt în stare să conducă ţară?

Conform Acordului de guvernare al actualei Coaliţii, PSD ar trebui să cedeze liberalilor la rotativă două ministere importante: cel al Finanţelor Publice şi cel al Transporturilor. Ilie Boloș, ministrul Fondurilor Europene, şi el vizat de schimbul de ministere, spune că este greu să schimbi ministrul în cursul negocierilor şi eforturilor pentru absorbţia banilor europeni. Liberalii, care pierd postul de premier, nu pot renunţa la schimbul de ministere, pentru că ar deveni irelevanţi în guvernare.

Alegerile din 2024 complică teribil lucrurile, toate partidele acţionează având drept scop să câştige cât mai multe voturi în alegeri şi mai puţin o bună guvernare în folosul românilor, scrie profesorul Ștefan Vlaston.

To Top