Stiri Politice

Cea mai simplă coaliție de guvernare ar fi PSD-AUR! Anunțul care aruncă în aer politica din România: Sondajele ne dovedesc

Cea mai simplă coaliție de guvernare ar fi PSD-AUR! Anunțul care aruncă în aer politica din România: Sondajele ne dovedesc

PSD are ocazia să demonstreze că nu tratează statul român ca pe o anexă a intereselor proprii, este de părere fostul premier al României Dacian Cioloș, care s-a exprimat pe subiectul conducerii AEP.

Știu că această frază poate provoca șoc și amuzament în partidul condus de Marcel Ciolacu, tentat să controleze tot, dar președinția Autorității Electorale Permanente poate juca un rol decisiv în 2024, când avem patru rânduri de alegeri cruciale pentru viitorul pe termen scurt al României.

Să îl susții pe Toni Greblă în detrimentul lui Cristian Preda este un act de inconștiență politică. Să alegi un politruc împotriva unui profesor de științe politice, specialist în sisteme electorale, recunoscut la nivel european și observator în nenumărate alegeri internaționale, ar fi o dovadă că suntem pierduți pentru totdeauna în lumea limitată a PSD-ului și intereselor sale meschine. Mă opresc aici cu înșiratul meritelor lui Cristian Preda, pentru că mă tem că orice cuvânt de bine la adresa lui va fi citit în cheie inversă de către o parte din conducerea PSD.

Dar îmi doresc să subliniez un aspect de o importanță crucială despre anul care vine și despre ce va însemna AEP în acest context. PSD trăiește cu impresia că are procentele necesare pentru a câștiga alegerile, a împins PNL într-un colț din care acesta nu mai poate ieși și ne servește sperietoarea AUR pentru a închide orice dubiu asupra viziunii sale despre România. Eu cred că situația e departe de a fi lămurită electoral și că există o șansă serioasă să terminăm anul într-un scenariu dezastruos pentru noi toți.

PSD se va transforma în agentul electoral al AUR

Sprijinul teoriilor naționaliste și conservatoare pe care PSD și AUR le împărtășesc unei anumite părți a electoratului românesc este periculos și cel care va pierde este PSD și nicidecum AUR. Mai cred și că ideea că PNL este la cheremul PSD se poate dovedi greșită, mai ales că sondajele ne dovedesc că la momentul de față cea mai simplă coaliție de guvernare ar fi PSD-AUR. În acest context în care suntem fragmentați politic și cu un AUR în creștere, alegerile din 2024 joacă un rol major, iar AEP trebuie să fie condusă de către un om integru și capabil să facă față presiunilor politice.

Orice implicare politică a celui care conduce AEP pune în pericol rezultatul alegerilor și integritatea întregului proces.

Dacă vă întrebați de ce ar trebui să își schimbe opțiunile Marcel Ciolacu, v-aș spune că, dincolo de marea de principii care ne desparte, sper ca în final PSD să fie capabil să înțeleagă și alte mize decât cele mărunte de partid.

Dacă însă va prevala calculul meschin în fața oricăror altor evidențe, asta înseamnă că PSD se va transforma în agentul electoral al AUR și restul partidelor trebuie să reacționeze ca atare. AEP nu este despre Cristian Preda și cu atât mai puțin despre Toni Greblă. Marcel Ciolacu trebuie să se decidă de astăzi dacă vrea alegeri necontrolate de partid sau dacă își asumă vicierea procesului electoral, scrie Dacian Cioloș pe contul său de Facebook.

To Top