Stiri Politice

Ce a făcut Nicolae Ciucă după incendiul de la Colectiv! Raed Arafat a spus adevărul abia acum: Mi-a spus că nu e bine

Ce a făcut Nicolae Ciucă după incendiul de la Colectiv! Raed Arafat a spus adevărul abia acum: Mi-a spus că nu e bine

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit în cadrul podcastului “Altceva” cu Adrian Artene, despre clipele de coșmar pe care le-a trăit imediat după încendiul de la clubul Colectiv.

“Lucram cu colegii de la Ministerul Apărării, era atunci șef de stat major chiar actualul premier, domnul Ciucă. Discutam cu el să găsim soluții de transport, mi-au pus la dispoziție avioane de la dânșii, dar la un moment dat am vrut să ducem pacienți în Anglia și Norvegia. Mi-a spus că distanța e mare și nu e bine pentru pacienți. Și zic ce fac? Îmi zice stați că am o idee. România e participantă la avioanele NATO de la Baza Aeriană Pápa din Ungaria. A sunat și m-a sunat înapoi că a rezolvat. A venit avionul a doua zi, am adus echipa medicală special de la Cluj și Mureș, cei din București erau frânți. Am adus o echipă mare, 8 medici și 9 asistenți pentru 12 pacienți. În final s-a plecat cu 10 că doi erau instabili,” a povestit Raed Arafat despre rolul lui Nicolae Ciucă în gestionarea tragediei de la Colectiv.

Toată perioada aceea ne-a afectat extrem de mult pe toți. Salvatorii care au muncit acolo au rămas cu amintiri care nu sunt deloc plăcute. Îți aduc aminte de tragedie, de un dezastru care putea fi evitat și care ne-a pus la încercare ca țară.

Raed Arafat: Îmi aduc aminte că la Colectiv era un tânăr de 19 ani

N-ai cum să le scoți din minte. Dar, la un moment dat, în medicina de urgență, ajungi la echidistanță. Nu înseamnă că nu ești afectat, dar dacă nu ești echidistant nu poți să iei decizii, să faci lucrurile care trebuie făcute. Nu poți intra cu sentimente în astfel de situații”, a declarat șeful DSU în cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene.

„Îmi aduc aminte că la Colectiv era un tânăr de 19 ani. Și să vedeți deciziile cum se luau. Au fost văzuți de toate echipele care au venit, Belgia, Germania, Anglia. Doctorița din Anglia, cu mare experiență, după ce a vizitat pe toți a stabilit pe cine va duce în Anglia. La un moment dat vine la mine și-mi zice: „Știu că ce o să-ți spun nu pare logic, dar totuși vreau să fac acest lucru. Vreau să duc băiatul care are 90% arsuri”. De ce nu e logic? Pentru că la 90% arsuri, prognosticul e aproape de zero. Nu ai șanse. Era un băiat de 19 ani, încă stabil și mi-a zis că vrea să-l ducă. I-am zis că dacă voi îl primiți, noi îl ducem. L-am dus, l-a primit. La două zile, m-a sunat să-mi spună că, din păcate, a murit. Dar știu că decizia era una care nu era logică neapărat pentru că medical era clar că nu avem ce face. Dar a fost o decizie care măcar pentru familia lui să zică că am încercat. Noi am acceptat, l-am predat. Dar a fost impresionant să vezi solidaritatea altor țări,” a mai spus Raed Arafat.

To Top