Stiri Politice

BREAKING NEWS: Tensiuni uriașe în coaliție înainte de rocadă

Ciolacu nu poate colabora cu preşedintele Iohannis! Profesor: Coaliția se va rupe!

PNL și PSD nu reușesc să se pună de acord pentru următoarele măsuri incluse în programul de guvernare.

Potrivit anunțului de guvernare în coaliție în continuare, și după rocada programată pentru luna mai, programul ar trebui să fie comun și să fie susținut de cele două partide, însă liberalii și social-democrații au anunțat deocamdată programe diferite, și nu unul comun, în plus PNL nu agreează toate măsurile pe care PSD le-a anunțat deja.

PSD include printre măsurile de top taxarea pe muncă, singura propunere pe care o au în comun cu PNL. Pentru taxarea pe muncă, ministrul de Finanțe – Adrian Câciu a și anunțat că va fi introdusă o scădere a taxei pe salarizare dacă va permite economia, până la sfârșitul acestui an sau cel târziu în 2024.

Tensiuni în coaliție: PSD și PNL nu se mai înțeleg

De asemenea, social-democrații vor taxarea companiilor cu 1% pentru cele cu câștiguri de peste 100 de milioane de euro. Dar liberalii nu sunt de acord cu o astffel de măsură, pentru că nu susțin introducerea niciunei noi taxe. În plus, PSD revine cu scăderea prețurilor la alimentele de bază.

De cealaltă parte, liberalii au anunțat deja la ce măsuri nu renunță. Sunt de acord cu taxarea pe muncă, propusă de PSD: Este vorba de menținerea cotei unice de impozitare, precum și atragerea de fonduri europene. În ceea ce privește cota unică de impozitare, nu sunt pe aceeași poziție, pentu că PSD și-ar dori impozitul progresiv, care este respins de PNL. Despre a treia măsură dorită de liberali, aceștia au precizat că vor să atragă cel puțin 10 miliarde de euro pe an pentru investiții.

Discuțiile între principalele partide din coaliție sunt încă la început, pentru stabilirea unei platforme comune de guvernare. PSD și PNL trebuie să vină cu un singur program de guvernare până în momentul în care are loc rocada premierilor și a ministerelor cheie deținute de fiecare partid în parte. Rocada premierilor PSD și PNL ar fi trebuit să aibă loc pe 25 mai, însă ar putea fi prelungită până în luna iunie, potrivit unor surse politice din coaliție.

To Top